Samit iz Trampovog ugla: Rusija jedini pobednik

© AFP 2023 / ALEXANDER ZEMLIANICHENKOVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je Rusija jedini pobednik samita u Ženevi a da Vašington nije dobio ništa.
„Bio je to dobar dan za Rusiju“, rekao je Tramp i dodao da Amerika ništa nije dobila od samita s ruskim liderom.
„Ništa nismo dobili, prepustili smo scenu Rusiji“, rekao je Tramp za TV Foks njuz.
Naveo je i da Amerika nije bila u stanju da zaustavi „Severni tok 2“ što je, prema njegovim rečima, bilo važno uraditi.
Tramp kaže i da bi rusko-američki odnosi mogli da budu „neverovatni“.
„Njima je potrebna ekonomija, a nama stvari koje oni imaju. Oni imaju veoma vredno zemljište gledano sa aspekta mineralnih resursa“, konstatovao je bivši američki predsednik.
Vladimir Putin i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
U kom pravcu idu odnosi Rusije i Amerike posle Ženeve
Naveo je i da je on lično imao veoma dobre odnose sa Vladimirom Putinom a da istovremeno niko nije bio tako žestok prema Rusiji kao on.
Prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se juče u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da stoga on nikada ne treba da bude pokrenut.
To je inače pozicija koju su utvrdili predsednici SSSR i Amerike na susretu u Ženevi 1985. Godine.
Podsetimo, Tramp i Putin su se sastajali šest puta. Na samitu u Helsinkiju 2018. godine Tramp je doveo u sumnju istragu američke obaveštajne službe o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. čime je, kako tvrde njegovi kritičari, dao prostor Putinu da „širi laži“.
To je izazvalo burne reakcije u političkim krugovima u Americi, a senator Džon Mekejn je tada ocenio da je Trampov nastup bio jedan od najsramotnijih nastupa nekog američkog predsednika.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala