Svetska lista održivog ekonomskog razvoja: Rejting Rusije nikad bolji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
U globalnom rejtingu održivog ekonomskog razvoja SEDA (SEDA) Rusija se našla na 53. mestu, što je najbolji rezultat u istoriji praćenja. Najznačajnija poboljšanja u prošloj godini postignuta su u oblasti ekonomske stabilnosti, rečeno je Sputnjiku u konsultantskoj kompaniji „Boston konsalting grup“ (The Boston Consulting Group (BCG).
„Prema podacima istraživanja SEDA, ukupan rezultat Rusije je 56,4 poena, što je najviši pokazatelj za našu zemlju u istoriji praćenja. Rusija je poboljšala svoj ukupni rezultat za 3,49 poena u poređenju sa 2016. godinom, dok je Kina napredovala za 3,15 bodova za isti period (i zauzela 58. mesto)“, rekao je generalni direktor i partner „Boston konsalting grupe“, šef stručne prakse za rad sa državnim sektorom Rusije Dmitrij Garanjin.
On je istakao da je istraživanje takođe zabeležilo pozitivnu dinamiku u oblasti ekologije i digitalizacije. Rusija je najprimetniji napredak postigla u sferi ekonomske stabilnosti, gde je povećala rezultat sa 72 na 80 bodova.
Kako se navodi, pandemija virusa korona dovela je do porasta socijalnih tenzija, povećanju nezaposlenosti i prekida u zdravstvenim sistemima čak i u zemljama sa visokim prihodima, dok je u državama sa niskim prihodima i u zemljama u razvoju došlo do veće nejednakosti. Autori rejtinga skreću pažnju na to da zemlje koje investiraju u različite aspekte razvoja društva i uspešno pretvaraju bogatstvo u blagostanje građana, uspeli su da ublaže socijalno-ekonomske posledice pandemije.
Lideri rejtinga su Švajcarska, Norveška i Finska. U prvih deset je i Island, Austrija, Danska, Holandija, Švedska, Singapur i Luksemburg.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala