Moguće je: Rođeno 168 miševa začetih spermom iz svemira

CC0 / piksabej / Miš
Miš - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Novo istraživanje o razmnožavanju, pokazalo je da je potomstvo iz sperme sisara, koja se izvesno vreme nalazila u svemiru – moguće. Naučnici su uspeli da iz dehidrirane smrznute sperme miševa stvore njihovo potomstvo.
Istraživanje je usmereno na ispitivanje mogućnosti razmnožavanja van Zemlje, u skladu sa budućim očekivanjima kod ljudi koji direktno istražuju kosmos.
Spermatozoidima koji su čuvani na Međunarodnoj svemirskoj stanici pet godina i deset meseci uspešno su oplođene jajne ćelije ženki miševa. 
Ženke miša oplođene odmrznutim i rehidriranim spermatozoidima okotile su 168 mladunaca, navodi Rojters. 
Kina lansirala u svemir bespilotni modul  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
„Harmonija nebesa“: Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje /video/
Ćelije sperme bile su izložene zračenju 170 puta većem od zračenja kojem je izložena sperma koja se čuva na Zemlji za svrhe poređenja, u svemirskom centru Cukuba iz Japanske agencije za vazduhoplovstvo.
Viši nivoi zračenja u svemiru umanjuju se Zemljinom atmosferom.
Razvojni biolog sa Univerziteta Jamanaši Teruhiko Vakajama, koji je pomogao u vođenju studije, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Science Advances rekao je da svemirsko zračenje nije oštetilo DNK sperme niti smanjilo sposobnost njene oplodnje u poređenju sa spermom koja se čuva na Zemlji. 
„Mladunci miševa bili su jednako zdravi kao i oni rođeni upotrebom sperme koja se čuva u odgovarajućim uslovima na Zemlji, normalnog izgleda i bez deformiteta i smetnji u funkcionisanju gena", dodao je Vakajama. 
Njihovo potomstvo, pa čak i potomstvo druge generacije – takođe su bili zdravi, rekao je Vakajama.
Naučnici traže veće razumevanje toga kako uslovi u svemiru utiču na reprodukciju. 
Postoji zabrinutost da bi veći nivo zračenja mogao da podstakne štetne mutacije i da uslovi smanjene ili nulte gravitacije mogu ometati razvoj embriona.
Prethodna istraživanja u orbiti uključivala su životinje kao što su voćne muve i ribe.
Studija je tada ispitivala efekat zračenja na mušku reproduktivnu ćeliju ili polne ćelije, ali ne i pitanje gravitacije. 
Nova studija je prva koja je uključivala reproduktivne ćelije sisara.
Ovo pitanje može biti važno ako čovečanstvo u budućnosti uspostavi kolonije izvan sveta – možda na Mesecu ili Marsu ili u velikim svemirskim stanicama.
Vakajama je rekao da podaci o smrznutoj spermi miša sugerišu da bi se ta metoda i znanje mogli primeniti i na humanu reprodukciju u svemiru ukoliko se realizuju duge misije. 
Direktor kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
„Mnogi će verovatno u početku umreti“: Vizija Ilona Maska o pohodu na Mars
Sperma koja je korišćena u eksperimentu poslata je na Međunarodnu svemirsku stanicu 2013. godine u posebnim kapsulama, zatim je uskladištena u zamrzivaču na brodu svemirske stanice i vraćena na Zemlju 2019. godine.
Istraživači su procenili da bi se na taj način sperma mogla čuvati i 200 godina.
„Transport zamrznutih dehidriranih reproduktivnih ćelija velikog broja jedinki bio bi lakši nego transport samih životinja, što bi omogućilo da u budućim svemirskim kolonijama životinje budu dostupnije”, naveli su istraživači, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala