Premijer Češke: Potrebno je izgraditi nove odnose sa Rusijom

© Flickr / Bret ArnettZastava Češke
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Češka bi trebalo da izgradi nove odnose sa Rusijom, izjavio je premijer češke Andrej Babiš u intervjuu radiju „Častota 1“.
Prema njegovim rečima, uskoro bi trebalo da budu održane konsultacije u kojima će učestvovati Ministarstvo spoljnih poslova i predstavnici svih parlamentarnih partija o odnosima sa Rusijom.
„Ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek sada organizuje sastanak sa opozicijom, pozvao je sve parlamentarne partije i pokrete kako bi saznao njihovo mišljenje. Nesumnjivo je da moramo da izgradimo nove odnose sa Rusijom. Želim da kažem da je Češka suverena država, niko nema pravo da se meša u našu unutrašnju politiku i da utiče na izbore. Bilo bi dobro da se o tome razgovara u okviru parlamenta, a da se onda zajednički odreaguje“, izjavio je Babiš.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Zaharova o munjevitom „nestanku“ čeških agenata iz Rusije: Moćno otkriće, obelodaniti do kraja
Odgovarajući na pitanje da li bi trebalo da Češka i Rusija, po uzoru na nedavni sastanak predsednika Amerike i Rusije, razmotre probleme u bilateralnim razgovorima u četiri oka, premijer je naveo da je to nesumnjivo potrebno uraditi.
Podsetimo, sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.
Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.
Posle toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države. Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala