Portparol Kremlja: Samit Putina i Bajdena protekao u pozitivnom tonu

© AFP 2023 / Patrick SemanskyVladimir Putin i Džo Bjaden
Vladimir Putin i Džo Bjaden - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Samitu lidera Rusije i Amerike prethodila je detaljna priprema i u startu smo upozorili na prevelika očekivanja, ali razgovori su protekli u pozitivnom tonu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Jučerašnji dan je, zaista, bio naporan, posebno za predsednika Putina. Bilo je prilično posla, prethodila je detaljna priprema, i to, znamo, ne samo s ruske strane, nego i američke. Od samog starta smo upozoravali na prevelika očekivanja u vezi s tim samitom, ali sada možemo da kažemo, bazirajući se na proceni predsednika, da su razgovori protekli sa znakom plus“, rekao je Peskov u intervjuu za radio „Eho Moskve“.
On je dodao i da su predsednici imali mogućnost da na samitu iznesu svoje stavove.
„Samit je dao rezultat uzimajući u obzir to da su lideri imali mogućnost da direktno jedan drugom iznesu svoje stavove, da, manje-više, razumeju gde je saradnja moguća i gde nije moguća s obzirom na kategorička neslaganja u stavovima“, rekao je Peskov i dodao je to takođe plus.
Još jedna pozitivna stvar, prema njegovim rečima, bilo je to što ni uoči, ni tokom samita nije bilo nikakvih optužbi od strane Amerike na račun Rusije.
Jedna od tema razgovora lidera dve zemlje bila je Ukrajina, a portparol Kremlja je rekao da Amerika razume da Minski sporazumi nemaju alternativu.
„Ma kako to bilo čudno, bilo je potvrđeno shvatanje da je u slučaju normalizacije situacije u Ukrajini, u Donbasu, jedino sredstvo primena Minskih sporazuma, da je jedino što se može uraditi – realizacija Minskih sporazuma. Alternativu nemamo“, rekao je Peskov.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Samit iz Trampovog ugla: Rusija jedini pobednik
Dodao je da nije razmatrana mogućnost priključenja Amerike „normandijskom formatu“.
Putin i Bajden su razmotrili i kretanje ruskih snaga kod granica Ukrajine, a Peskov je dodao da se o tome govorilo kao o faktoru koji se Amerikancima ne dopada, dok ruski predsednik s tim u vezi uvek ističe:
„Dragi prijatelji možemo da pričamo s vama kako god i šta god u tom kontekstu, ali postoji realnost, a realnost je da vi s nama diskutujete o teritoriji Rusije.“
 
Prema rečima Peskova, neslaganja između Rusije i SAD postoje po pitanju Belorusije i tu se stavovi ne mogu približiti.
Upitan koje su to teme o kojima se Putin i Bajden ne slažu, on je odgovorio: „Prirodno, postoje neslaganja o Belorusiji.“
Na pitanje da li su ruskom lideru tokom samita predočeni dokazi o tome da su sa ruske strane izvođeni sajber napadi u Americi, Peskov je rekao da se na pregovorima predsednika ne iznose operativni materijali.
Lideri dve zemlje su se, između ostalog, dogovorili da se ambasadori dve zemlje vrate u svoje misije, a s tim u vezi, Peskov je rekao da će se ruski ambasador Anatolij Antonov u narednim danima vratiti u Vašington.
Što se tiče NATO, nije bilo detaljnog razgovora ali je jasno da predsednici imaju različita gledišta. Rusija, međutim, pomno prati pokušaje Ukrajine da uđe u NATO, rekao je Peskov, i dodao da su to crvene linije Rusije.
Jedna od tema koje su se predsednici dotakli tokom razgovora bila je i razmena lica koja se nalaze u zatvorima u Americi i Rusiji, ali, prema rečima Peskova, ali provere spiskova nije bilo, niti je američka strana iznosila predloge o tome da se ruski bloger Aleksej Navaljni razmeni sa Amerikom.
Kako je dodao, tema razmene zatvorenika zahteva da se o njoj govori van domašaja javnosti.
Prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se juče u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da stoga on nikada ne treba da bude pokrenut.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala