Oglasila se Mitropolija posle objave da se u Cetinjskom manastiru izvode radovi /video/

© Sputnik / Radoje PantovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Odsek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine Uprave za inspekcijske poslove izvršio je pregled u Cetinjskom manastiru i naložio MCP, odnosno manastiru da podnese zahtev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da o tome u roku od tri dana obavesti inspekciju, saopštili su iz Mitropolije.
Iz Mitropolije su kazali da je inspekcija posetila manastir povodom adaptacije sanitarnog čvora, koji je na tom mestu napravljen prema revidiranom i odobrenom projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine.
Navode da je predstavnik Mitropolije izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.
"U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju. Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Mitropolije.
Vest da se u Cetinjskom manastiru izvode nelegalni radovi proširila se društvenim mrežama i na pojedinim portalima, dok je iz Uprave rečeno da o tome nema govora već da se radi o popravci mokrih čvorova izgrađenih pre 40 godina, podsećaju Vijesti.
Mediji su, uglavnom bez pozivanja na izvor, objavili da se sumnja da za radove ne postoji dozvola, dok je objavljena i izjava anonimnog stručnjaka koji smatra da radovi predstavljaju zadiranje u integritet kulturnog dobra, navele su Vijesti.
Iz Uprave Cetinjskog manastira saopšteno je da "svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja nameran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i veštačkog izazivanja incidenata".
Šta se danas dešavalo ispred i u Cetinjskom manastiru pogledajte u videima:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala