Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Slučaj „Jokić“ – Muta: I bez Divca smo bili prvaci; Paspalj: Amerikanci su na većim mukama

© Foto : fiba.basketballSrpski reprezentativac Nikola Jokić
Srpski reprezentativac Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Miroslav Muta Nikolić i Žarko Paspalj, legende srpske košarke dale su za Sputnjik svoje prognoze i očekivanja od srpske košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju u svetlu vesti da se najbolji srpski košarkaš, Nikola Jokić, neće odazvati pozivu selektora Igora Kokoškova.
Kao bomba je u srpskoj košarkaškoj javnosti odjeknula vest da MVP NBA lige i alfa i omega franšize iz Kolorada neće dati svoj doprinos „orlovima“ na putu za, i tokom Igara u Tokiju, ukoliko izabranici Igora Kokoškova izbore plasman, za šta postoje velike šanse.
Nikola Jokić u reprezentaciji Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Zašto je Jokić „morao“ da odustane od Srbije – dvaput za četiri godine?
Jokić je u izjavi za Tanjug naveo da je na njegovu veliku žalost ovo trenutak kada mora da saopšti da i pored ogromne želje, nije u mogućnosti da nastupa za reprezentaciju, te da stanje njegovog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka.
„To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, rekao je Jokić.

Ne treba da ujedamo tamo gde ne treba

Žarko Paspalj, proslavljeni srpski košarkaš, u izjavi za Sputnjik sport naveo je da „ne treba da ujedamo tamo gde ne treba“, te da bi trebalo sačekati u kom pravcu će cela priča da ode, ali da veruje da je u Jokićevoj odluci presudio samo umor kom je bio izložen usled činjenice da nije pauzirao nijednu utakmicu u sezoni.
„Da je imao tešku sezonu, imao je. Ja bih malo ipak sačekao, čuo sam i ja da je to informacija dana i da se to desilo pre par sati, ali ja bih malo sačekao. Rekao bih da nisam ni očekivao da će da igra kvalifikacije, ali sam očekivao svakako da će da se priključi za Olimpijske igre. Ali malo strpljenja, ja bih još sačekao da vidimo u kom pravcu to ide“, rekao je Paspalj.
Miroslav Nikolić, bivši pomoćni trener srpske reprezentacije, naveo je za Sputnjik da je u reprezentaciji prisustvo oduvek dobrovoljno, te da nijednog igrača ne treba terati da se odazove nacionalnom pozivu.
„Nama trebaju igrači koji će da igraju za Srbiju, svaka čast njima što su sve to tamo uradili (MVP NBA i Evrolige, prim. aut), ali nama trebaju igrači za Srbiju. Mi nećemo nikog da teramo da igra. Ove godine imamo stvarno jaku reprezentaciju, iskustvo i mladost, jaki smo ko zemlja“, rekao je Nikolić.
Ipak on smatra da nije da Jokić ne želi da igra za reprezentaciju, već da je umoran.
„Svi su već otkazivali ranijih godina. I Divac i Paspalj jedne godine, pa smo bili prvaci. A ove godine imamo stvarno jaku reprezentaciju. Naša reprezentacija je stvarno jaka, a sa Jokićem smo bili peti u Kini. A naša reprezentacija ima ekipu sa kojom sigurno možemo da uzmemo jednu od medalja, i bićemo visoko plasirani, to je jasno. Mi smo uvek tražili da uzmemo jednu od medalja što nije neuspeh, ovo je sad momenat da smo najjači pa da odemo tamo da pobedimo Amerikance. Amerikanci će isto da otkazuju, neće biti u punom sastavu“, istakao je aktuelni trener Vojvodine.

Muke i za „drim tim“

S tim u vezi, Paspalj, dugogodišnji prijatelj Grega Popoviča, selektora američke reprezentacije, svedoči da se i „drim tim“ nalazi u velikim problemima.
 „Ja mislim da Greg ima ogromne probleme u sastavljanju tima. Oni su počeli pripreme juče, pa je on morao da zna makar odgovor od ljudi koje je pozvao šta će biti sa njima. Jer ipak počinjati pripreme sa nekim ljudima, a ovi drugi bez odgovora, to je već veliki problem, koliko god da su oni kvalitetni. Videli smo šta je bilo pre dve godine na Svetskom prvenstvu, tako da imaju oni grdne probleme. Oni jednostavno ne gledaju na taj način, da je Olimpijada u nekim normalnim okolnostima verovatno bi se svi odazvali, ali u ovim okolnostima je vrlo diskutabilno šta će da bude“, naveo je Paspalj.

Srbija favorit

Da su normalne okolnosti, pod kojim podrazumeva sigurnost održavanja Olimpijskih igara, jer nije ubeđen da će se uopšte održati, i da je reprezentacija kompletna, Paspalj bi Srbiju stavio na mesto glavnog favorita za osvajanje ovogodišnjih Igara.
„Odličan tim, dobar tim, sve imamo, tako da smo kao favoriti broj jedan i to bez pritisaka i nametanja lažnih očekivanja. To je stvarno izvrsna reprezentacija i rekao bih da je to za finale. E sad, ovo je sve vrlo nejasno, cela priča oko Olimpijade je vrlo nejasna, jer neverovatno je da imamo jedno takmičenje koje treba da počne za mesec dana, a da se nešto puno ne priča o tome. Tako da bih ja rekao da treba prvo da vidimo u kom pravcu sve to ide, a nešto nisam siguran da ide u dobrom pravcu. Ne čini mi se da postoji velika želja da se to takmičenje održi“, zaključio je Paspalj.
Kokoškov govorio o odluci Jokića da odbije poziv Srbije
„Srbija je uvek išla težim putem“
U Denveru se priča o Jokiću i Srbiji – uz „zabrinutost“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala