Moskva: Kijev može da se priključi projektu „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Ukrajina stvara histeriju oko puštanja u rad "Severnog toka 2", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Što se tiče 'Severnog toka 2', htela bih da podsetim i gospodina Dmitrija Kulebu (ministra inostranih poslova Ukrajine), i uopšte kijevski režim, da je to komercijalni projekat koji je u interesu zemalja i partnera koji učestvuju u njemu. Učestvujete li vi u njemu? Želite li to? U tom slučaju, izrazite želju“, poručila je Zaharova.
Ona je posavetovala Kijev da prestane sa političkom histerijom.
„Upravo ta politizacija energetske saradnje za koju oponenti projekta optužuju Rusiju, mislim na Kulebinu izjavu – i jeste politizacija energetske saradnje. Ako ukrajinska strana želi da se priključi projektu, treba da razgovara sa akcionarima, sa drugim zainteresovanim kompanijama, da prekine sa tom političkom histerijom i da se ponaša prikladno“, naglasila je portparolka.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Ukrajina iznela Rusiji i Evropi ultimatum zbog „Severnog toka 2“
Uslovi za rad i pokretanje gasovoda „Severni tok 2“, koje je izneo ukrajinski ministar spoljnih poslova, u suprotnosti su sa principima tržišne ekonomije na kojima se zasniva međunarodna ekonomska saradnja, objasnila je ona.
Taj projekat se ne temelji na politici, već isplativosti. Iznošenje nekih uslova za pokretanje i rad gasovoda od strane Ukrajine ili nekih drugih zemalja, pored postojećih zakonskih normi, jednostavno je u suprotnosti sa opštepriznatim tržišnim principima na kojima treba da se grade međunarodni trgovinsko-ekonomski odnosi“, dodala je.
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba ranije je izjavio da bi uslov puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ trebalo da bude „deokupacija ukrajinskih teritorija i energetska bezbednost Ukrajine“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala