Krah projekta u koji je Evropa polagala najveće nade

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrijava i registracija za vakcinaciju
Prijava i registracija za vakcinaciju - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Nemačka biotehnološka kompanija „Kjur vak NV“ saopštila je u sredu da je njena vakcina protiv kovida 19 efikasna samo 47 odsto u kasnoj fazi ispitivanja, propustivši glavni cilj studije i dovodeći u sumnju potencijalnu isporuku stotina miliona doza u Evropsku uniju.
Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da nije voljna da nametne prag efikasnosti od 50 procenata za vakcine protiv kovida 19, dodajući da su joj potpuni podaci o ispitivanjima neophodni da bi dobro procenila koristi i rizike vakcina.
„Moramo da prikupimo sve finalne podatke iz ovog kliničkog ispitivanja i da imamo dobru analizu ishoda u različitim regionima, prema starosnim grupama i prema različitim varijantama“, rekao je novinarima Marko Kavaleri, šef strategije za biološke zdravstvene pretnje i vakcine u EMA.
„Mislim da je preuranjeno ulaziti u to šta to znači... Oduvek smo osećali da je teško unapred definisati prag“, rekao je on.

„Kjur vak“ vakcina pokazala loše rezultate

Naučnici tvrde da je mala doza glavni razlog zašto vakcina protiv korona virusa nemačke kompanije „Kjur vak“ imala nezadovoljavajuću efikasnost prilikom poslednjeg ispitivanja.
Nemačka vakcina pokazala se efikasnom u samo 47 odsto, daleko niže od „Fajzerove“ i „Modernine“ vakcine, koje su imale efikasnost preko 90 odsto, piše Rojters, prenosi Tanjug.
Za razliku od „Fajzer“ i „Moderne“, „Kjur vak“ nije modifikovao mRNK koja se koristi u injekciji, zbog čega veća doza nije bila moguća zbog neželjenih efekata, rekao je Peter Kremsner, vođa ispitivanja sa Univerziteta u Tubingenvicu.
Sa samo 12 mikrograma mRNK po dozi, kompanija je pokušala da se pozicionira kao alternativa niskim dozama „Fajzer“ vakcini, a Moderna je ustanovila injekcije sa 30, odnosno 100 mikrograma po dozi.
Evropska unija pristala je da plati 12 evra po dozi za snabdevanje „Kjur vak“ vakcinom, ali interna dokumenta EU pokazuju da je za ostale mRNK platila više od 15 evra po dozi.
Razočaravajući rezultat „Kjur vak“ vakcine je udarac na evropske vlade koje su očekivale da će ova vakcina popuniti mesto u arsenalima nakon što su nametnute granice sa „Džonson i Džonson“ vakcinom, zbog veze sa izuzetno retkim ali smrtonosnim poremećajem.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala