Amerikanci se ogrešili o Jokića – novinari „podigli prašinu“ /video/

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Isključenje Nikole Jokića podiglo je dosta prašine u NBA krugovima, a strasti se ne smiruju ni tri dana kasnije iz razloga što je Ben Simons, košarkaša Filadelfije 76ers, žestoko udario Džona Kolina iz Atlante, međutim, arbitri su procenili da intenzitet faula nije bio dovoljan za isključenje. Postavlja se pitanje, da li se radi o dvostrukim arišinima?
Nikola Jokić, aktuelni MVP sezone 2020/2021, na neslavan način završio je takmičarsku godinu u NBA pošto je isključen u trećoj četvrtini četvrte utakmice sa Finiks Sansima.
Jokić je, frustriran što nije dobio faul, zamahnuo snažno i izbio loptu iz ruku Kemerona Pejna, ali tom prilikom je zakačio plejmejkera Finiks Sansa po licu. Na prvu loptu izgledao je kao faul koji zaslužuje isključenje, ali na usporenom je jasno bilo da je Jokić išao na loptu i da nije imao nameru da povredi protivnika.
Jokić sa braćom - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Američke zvezde imaju telohranitelje, a Jokić – braću /video/
Ipak, arbitri su procenili da je faul za isključenje i MVP je završio sezonu.
Podigla se velika prašina, košarkaši i novinari stali su na stranu Nikole Jokića i taman kada je utisak bio da se strasti smiruju i da će se polako zaboraviti na ovaj nemili događaj, desio se žestok, nesportski, faul Bena Simonsa.
Košarkaš Filadelfije 76ers, bez namere da dođe do lopte, počistio je Džona Kolinsa i veoma lako je mogao da ga povredi. Simons se odmah izvinio krilnom košarkašu, a arbitri su ponovo bili u centru pažnje dok su gledali snimak.
Očekivalo se da će postupiti po već utvrđenom kriterijumu, ali su ovoga puta procenili da Australijanac ne zaslužuju isključujuću i dobio je samo nesportsku.
Ovakav potez sudija naveo je mnoge na razmišljanje šta bi se desilo da je Jokić napravio isti faul. Među prvima se oglasio američki novinar Vil Brinson koji je napisao „da bi Jokića izbacili iz NBA da je uradio isto što i Simons“.
​O isključenju Jokića pričali su i mnogi drugi američki analitičari, među kojima je i najpoznatiji Stiven Ej Smit koji je stao na stranu srpskog košarkaša.
„Pretpostavljam da u NBA i dalje misle da se radi o nepoznatom momku iz Srbije koji je draftovan u drugoj rundi. Ali, dame i gospodo, Jokić je zvezda, MVP ako niste čuli i ne izbacujete iz igre MVP-ja u eliminacionoj utakmici. U krajnjem slučaju ne zbog ovoga. Ne zbog frustracije, zbog toga što je udario loptu. Da, Jokić je zakačio Pejna po licu, ali da li mislite da nije mogao lepo da ga udari da je to hteo? Jasno je da je išao na loptu“, rekao je Ej Smit i dodao:
„Da je Jokić udario Pejna, onda bi morao da bude isključen. Ali ovo nije bilo to. Videli smo da se mnogo gore stvari ne kažnjavaju“.
Očigledno je da su arbitri oštetili srpskog košarkaša, a to što isto pravilo nisu primenili u slučaju Bena Simonsa još više ostavlja gorak ukus grlu.
„Šokiran sam da su to uradili Jokiću“ /video/
Jokića izbacile sudije posle haosa – bio je to kraj za Denver /video/
Američke zvezde imaju telohranitelje, a Jokić – braću /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala