Drvlje i kamenje na Kurtija: „Govorio kao na skupu u nekom selu ― najveći neuspeh Prištine“

© Sputnik / Dejan SimićPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Nakon prvog pregovaračkog susreta u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, nižu se reakcije bivših šefova prištinskih pregovaračkih timova koji su nezadovoljni ishodom pregovora.
Koordinator za dijalog Hotijeve vlade Skender Hiseni napisao je na Fejsbuku da je reč o jednom od najvećih neuspeha Prištine od proglašenja nezavisnosti Kosova.
„Arogantno i diplomatsko besmisleno ponašanje Aljbina Kurtija na jučerašnjem sastanku u Briselu bio je očajnički pokušaj podrivanja dijaloga dok nije u potpunosti prekinut. Shodno tome, Aljbin Kurti je juče prouzrokovao jedan od najvećih diplomatskih neuspeha Republike Kosovo od proglašenja njene nezavisnosti. Kurti je uspeo da oslabi pregovaračku poziciju Kosova u nastavku dijaloga svojim diletantskim ponašanjem, populističkom arogancijom i izraženom neodgovornošću, koja će se, svidelo se to Aljbinu Kurtiju ili ne, nastaviti“, naveo je bivši šef tima za pregovore.
Kurti je u Briselu održao monolog, dodao je Hiseni, kao da se obraća na skupu Pokreta Samoopredeljenja u nekom selu na Kosovu. 
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Kurti: Konstruktivni smo – Tražili smo da priznaju Kosovo, izbace Odalovića, a imamo još dve ideje
Prema njegovim rečima, Priština u Briselu uradilo upravo ono što su Vučić i Beograd želeli. Kurti je izrazio želju, kako je Hiseni naveo, da zadrži status kvo.
„Ovakvo ponašanje aktuelnog kosovskog premijera ozbiljno šteti dugoročnim interesima zemlje. Juče je pokazao da nema volje, hrabrosti i znanja da brani temeljne interese zemlje. A danas za Kosovo nema većeg i hitnijeg interesa od završetka konflikta sa Srbijom uz uzajamno priznavanje“ zaključio je nekadašnji šef kosovskog pregovaračkog tima.
Hisenijeva prethodnica, takođe bivši glavni prištinski pregovarač za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri iz vremena Hašima Tačija, takođe je kritikovala Aljbina Kurtija, rekavši da je bio inferioran i da je naneo štetu Kosovu, dovevši Kosovo u težak položaj nakon sastanka. 
„U završnoj smo fazi dijaloga i Kurti me je iznenadio, da je Kurti bio prilično oštar kada je bio u opoziciji protiv vlade, čak i sa nasiljem, ali u onim tačkama koje sam videla i u izjavi koju sam videla, Kurti je bio mnogo inferiorniji, zapravo rekao je da želi dijalog kao novi početak, bio je poput učenika prvog razreda i povredio je Kosovo i stavio je Srbiju u bolju poziciju“, rekla je Tahiri za Kanal 10.
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj nazvao je Aljbina Kurtija „običnim prevarantom“. Takođe, optužio ga je za pogrešan pristup procesu dijaloga sa Srbijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala