DF posle smene Leposavića: Tražimo novi koalicioni dogovor i novu vladu

© DFDemokratski front logo
Demokratski front logo - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Nakon što je Skupština Crne Gore izglasala smenu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, Demokratski front traži izbor nove vlade, resetovanje odnosa i novi dogovor sa koalicionim partnerima. Poslanici ovog bloka ubuduće će bojkotovati rad parlamenta, kaže jedan od lidera DF Andrija Mandić.
Teško je moglo da se 30. avgusta i u danu kada je postignut dogovor o formiranju vlade pretpostavi šta će se dogoditi 17. juna, kaže Mandić. Tada je postignut čvrst dogovor da niko od koalicionih partnera neće sarađivati sa DPS-om.
„Mi smo čvrsto rekli da DPS treba da bude demontirana, njen predsednik smenjen sa mesta predsednika Crne Gore, da bude uklonjena duboka država koju personifikuje DPS i nismo ni pretpostavljali da će premijer Zdravko Krivokapić očigledno napraviti neke tajne dilove sa DPS-om, a protiv ljudi koji su personifikovali srpsku političku misao, srpsku nacionalnu ideju i koji su svojim pozicijama garantovali čast i dostojanstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, kaže Mandić.
Na delu je velika izdaja, a premijer Krivokapić krenuo je putem bez povratka, što se moglo zaključiti i nakon odustajanja potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, dodaje Mandić.
„Demokratski front je odlučio da se resetuju odnosi u koaliciji koja je do sada postojala. Tražimo da se napravi novi dogovor; tražimo da se bira nova vlada i da se o toj vladi napravi jasan koalicioni sporazum ako neko želi da bude partner sa Demokratskim frontom. Novi koalicioni sporazum koji bi garantovao da se ovakve stvari nikada više ne mogu desiti“, decidan je Mandić.
S obzirom da je Krivokapić, za vreme koje se nalazi na čelu crnogorske vlade, imao više sastanaka sa Milom Đukanovićem nego sa liderima vladajuće koalicije, Mandića, kako kaže, ne bi začudilo da se formira nova parlamentarna većina od DPS-a i poslanika koji podržavaju Krivokapićevu vladu.
Polazne tačke za postizanje novog koalicionog dogovora su da sa ljudima koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru i sa onima koji su niz godina vodili antisrpsku politiku i politiku usmerenu protiv SPC, nema saradnje. To je bio preduslov i za formiranje Krivokapićeve vlade, podseća naš sagovornik.
Međutim, dobijeno je sve suprotno tom dogovoru, a Leposavićevu smenu Mandić naziva kulminacijom izdaje.
Crnogorski parlament je, podsećamo, dan nakon žučne rasprave između poslanika Demokratskog fronta i premijera Zdravka Krivokapića sa 43 glasa „za“, 27 glasova „protiv“ i 10 „uzdržanih“ izglasao smenu ministra pravde Vladimira Leposavića.
Početak sednice Skupštine na kojoj je trebalo da se glasa o Leposavićevoj smeni kasnio je gotovo četiri sata zbog sastanaka skupštinskih radnih tela. Sednicu je obeležio i ulazak poslanika DPS-a u salu. Ova stranka, koju vodi crnogorski predsednik Milo Đukanović, bojkotovala je do sinoć rad Skupštine Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala