Bugarski političar: Borisov zanemaruje stav Sofije o Skoplju, jer želi da se dopadne Zapadu

© AP Photo / Olivier MatthysBojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio
Bojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Stav bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova tokom sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom naišao je na kritike bivšeg ministra odbrane, lidera stranke VMRO BND Krasimira Karakačanova koji smatra da je Borisov zanemario stav Sofije po pitanju pridruživanja Severne Makedonije u EU da bi se dopao Zapadu.
Zaev, koji boravi u poseti Sofiji, jutros se sastao sa Borisovim. Tokom razgovara sa Zaevom bivši premijer Bugarske je rekao da aktuelna vlada pokušava da izbegne odgovornost po pitanju početka pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU.
„Danas ćete imati mnogo sastanaka. Siguran sam da će vam reći da se ništa ne može uraditi bez parlamenta (ponovljeni parlamentarni izbori su zakazani za 11. jul). Oni će se povući, od vašeg sastanka danas ništa neće biti“, rekao je Borisov jutros na sastanku sa Zaevom.
Karakačanov je oštro reagovao na izjavu Borisova o tome da će čitave generacije Bugara i Makedonaca jedni druge mrzeti, ukoliko zemlje ne uspeju da pronađu rešenje. Lider stranke VMRO BND smatra da bivši premijer time zanemaruje stav Bugarske.
„Ne treba zaboraviti na samopoštovanje i osećaj dostojanstva, tako lako zanemarujući odluku koju si zastupao dok si bio premijer samo da bi ostavio dobar utisak na neke aktere na Zapadu. Politika, koju smo do juče zastupali, i što je najvažnije – nacionalni interesi Bugarske i sećanje na sve one koji su dali svoj život za Bugare u Makedoniji nisu na prodaju i ne mogu služiti kao moneta za potkusurivanje za političke račune u rodnoj zemlji“, rekao je Karakačanov.
Zaev će se tokom dana sastati sa premijerom Stefanom Janevom i predsednikom Bugarske Rumenom Radevom.
Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne realizuje bilateralni sporazum iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Bivši bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov više puta je isticao da je nemoguće izvršiti pritisak na Bugarsku po pitanju Severne Makedonije. Kako je rekao, Nemačka je pokušala da izvrši takav pritisak, ali Bugarska neće odustati od svog stava.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala