Bela kuća ocenila kako je prošao sastanak Putina i Bajdena

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSastanak Putina i Bajdena u Ženevi
Sastanak Putina i Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena nije se završio prerano, uspeli su da razgovaraju o mnogo toga, saopštio je visoki zvaničnih američke administracija novinarima u avionu američkog lidera na povratku za Vašington.
„Nisu završili toliko ranije nego što se očekivalo. U rasporedu je bilo nekih pauza koje nismo u potpunosti iskoristili. Ali, kako je i rekao predsednik SAD, oni su razgovarali o veoma širokom spektru pitanja na sastanku u formatu jedan plus jedan“, rekao je američki zvaničnik.
Prema njegovom mišljenju, razgovor lidera dve zemlje bio je „veoma usredsređen, praktičan, nekonfrontacioni“.
„Na kraju nisu čitali jedan drugom pripremljene teze i nisu prosto držali monologe o ovom ili onom.To je bila praktična diskusija, usredsređena na različita, veoma važna pitanja“, dodao je predstavnik Bele kuće.
Takođe je saopštio da su SAD objavile spisak 16 „neprihvatljivih“ sektora za sajber-napad kako Rusije, tako i SAD. Na spisku su se našli hemijski, komunikacioni sektor, kritična proizvodnja, vojno-industrijski kompleks, hitne službe, energetski sektor, sektor finansijskih usluga, proizvodnja prehrambenih proizvoda i poljoprivreda.
Pored toga, prema rečima američkog zvaničnika, Bajden i Putin na sastanku su razgovarali o tome da li postoji mogućnost da se pomeri sa mrtve tačke rešavanje ukrajinske krize.
„Oni su (predsednici) razgovarali o sferama u kojima imamo stvarne, jasne, značajne nesuglasice, počevši od Ukrajine, gde je predsednik Bajden potvrdio našu privrženost nezavisnosti, teritorijalnom integritetu, suverenitetu Ukrajine, a takođe su razgovarali da li postoje preduslovi za to da se zaista Minski procesi pokrenu sa mrtve tačke“, precizirao je američki zvaničnik.
Lideri su se takođe dogovorili da analiziraju probleme u radu diplomatskih misija dve zemlje.
„Dogovorili smo se da je važno da vratimo naše ambasadore u prestonice, i nadam se da je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan, koji se ovde nalazi, već spakovao svoj kofer i da se vraća nazad u Moskvu, i da će se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov vratiti u Vašington. U širem smislu, dogovorili smo se da vidimo da li se možemo izboriti sa problemima koje imamo u pružanju podrške našim diplomatskim misijama. Dogovoreno je da se radi na tome“, zaključio je on.
Prvi sastanak Putina i Bajdena na mestu predsednika održan je 16. juna u Ženevi. Samit je trajao 4,5 sata, uključujući pauzu. Nakon razgovora, ruski lider je izjavio da se dogovorio sa američkim predsednikom da se započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Kako je istakao, obe zemlje shvataju da nose posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Osim toga, lideri su usvojili zajedničku izjavu. Oni su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala