Bajdenova pres-konferencija – bez ruskih medija: Da li se predsednik uplašio njihovih pitanja?

© Sputnik / Bastьen Galle / Uđi u bazu fotografijaPres-centar za novinare koji će pratiti samit predsednika Rusije i SAD u Ženevi
Pres-centar za novinare koji će pratiti samit predsednika Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da na konferenciji za štampu predsednika SAD Džoa Bajdena nije bilo ruskih novinara jer se američka strana plaši nezgodnih pitanja.
 „To što Amerikanci nisu pustili ruske novinare na svoju konferenciju za štampu je loše. Kod nas su u prvim redovima sedeli upravo američki novinari“, rekla je Zaharova tokom obraćanja na televiziji „RTVI“.
Na pitanje zbog čega ruski novinari nisu pušteni, portparolka je odgovorila da misli da se plaše neprijatnih pitanja.
„Čitava priča o necenzurisanju medijskog prostora, odsustva kontrole nad novinarima, o slobodi… Sve je to teorija, evo šta se dešava u praksi!“, istakla je Zaharova.
Kako je rekla, činjenica da američka strana nije dozvolila ruskim novinarima da prisustvuju konferenciji i nije ih pozvala unapred je njihova velika greška i gubitak.

Samit Putina i Bajdena

Prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se u sredu u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da on nikada ne treba da bude pokrenut.
Nakon samita predsednici su održali zasebnu konferenciju za novinare. Na pres-konferenciji ruskog predsednika prisustvovali su predstavnici stranih medija, dok na Bajdenovoj konferenciji za novinare nije bilo ruskih novinara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala