Zajednička izjava Putina i Bajdena: Nikada ne sme doći do nuklearnog rata

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSastanak predsednika Rusije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi
Sastanak predsednika Rusije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Nakon razgovora u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džo Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti. Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.
„Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vreme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i pretnje nuklearnim ratom“, navodi se u dokumentu.
Kao primer takvog pristupa navodi se nedavno produženje ugovora o Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3).
„Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne sme da se pokrene“, saopšteno je u zajedničkoj izjavi.
Lideri Rusije i SAD najavili su pokretanje kompleksnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebalo da postavi temelje buduće kontrole naoružanja.
Podsetimo, samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je završen. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora.
Ukupno su pregovori trajali četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela.
Inače, prvi deo sastanka u užem formatu u kojem su pored predsednika prisustvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken je završen nakon dva sata, nakon čega je održan i drugi deo sastanka u širem formatu, koji je trajao jedan i po sat.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala