Vučić objasnio: Zašto je Priština tražila da sporazum CEFTA postane SEFTA /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je zašto je prištinska delagacija na sastanku u Briselu tražila da sporazum CEFTA postane SEFTA.
„Tražili su i da CEFTA postane SEFTA. To znači da žele da naprave novi dogovor o slobodnoj trgovini, da bi mogli da budu tu kao Republika Kosovo, da bi mogli da kažu da ih je Srbija priznala. Pošto su u CEFTI sa zvezdicom. Na mala vrata su pokušali to da urade“,  otkrio je Vučić.
Vučić je istakao da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.
Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.
„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvenošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor“, objasnio je on.
Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.
„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.
Na pitanje kada ćemo priznati Kosovo, dobili su snažno i čvrsto - nikada
Vučić je ukazao je na neozbiljnost predloga albanske delegacije, koji su kao postavili priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, pa je ponavljao "kada, kada, kada".
Na to je dobio snažno i čvrsto - nikada, naveo je predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala