Vrisak u noći otkrio do sada neviđeno stvorenje /video/

CC0 / Pixabay/Stocksnap / Slušalice
Slušalice - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Neobičan vrisak snimljen tokom noći omogućio je naučnicima da otkriju novu vrstu sisara iz vrste damana, bliskih rođaka slonova, ali veoma različitih po izgledu.
Nova vrsta dobila je naziv dendrohiraks interfluvialis, odnosno daman koji živi na drvetu između reka.
Ovi sisari oglašavaju se noću neobičnim zvukom koji podseća na vrisak ili na pseće lajanje, a žive u šumama zapadne i centralne Afrike.
Naučnici su ih otkrili tako što su proučavali noćne snimke nastale u šumama između 1968. i 2020. godine na 42 lokacije u 12 zemalja. Analizirali su, između ostalog, trajanje, frekvenciju, učestalost ponavljanja oglašavanja.
Tako se ispostavilo da primerci ovog sisara, koji žive između reka Volta i Niger, predstavljaju posebnu vrstu damana. Utvrđeno je da nova vrsta živi u šumama između dve reke na teritorijama država Gana, Togo, Benin i Nigerija.
Za razliku od najbližih rođaka, ovoj vrsti oči ne svetle u mraku, pa ih je veoma teško uočiti.
​Inače, radi se o bliskim rođacima slonova, koji potpuno suprotno izgledaju. Imaju krzno, penju se po drveću i teški su samo oko tri kilograma.
Naučni tim, predvođen Džonom Outsom sa Gradskog univerziteta Njujork, uspeo je da ih identifikuje i dokaže njihovo postojanje, jer su naučnici već pretpostavljali da postoje, ali nisu mogli to da dokažu, piše časopis „Nejčr“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala