Vojni bataljon, snajperisti i policija – sve spremno za susret Putina i Bajdena /video/

© AP Photo / Markus SchreiberSpecijalne snage obezbeđuju susret Putina i bajdena u Ženevi
Specijalne snage obezbeđuju susret Putina i bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, održaće danas u vili La Granž u Ženevi prvi bilateralni susret. Na dnevnom redu rusko-američkog samita je čitav niz pitanja koja se tiču saradnje dve zemlje.
Američki predsednik je juče doputovao u Ženevu, dok će ruski predsednik doputovati danas.
​Bela kuća je danas saopštila da sastanak dvojice lidera u vili La Granž počinje u 13:35 po srednjoevropskom vremenu.
Ističe se da će pregovori u proširenom formatu započeti u 14:55 časova bez pristupa medija, a nastaviće se u 16:40 sati.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da se očekuje da će samit trajati oko pet sati.
Kako je objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putina u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a da će zatim u vilu doći američki predsednik.
Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, nakon kojeg će predsednik Švajcarske pozdraviti učesnike samita.
Posle toga predsednici Rusije i SAD će preći u biblioteku u prizemlju i počeće samit.
Prema rečima Ušakova, pregovori će se sastojati iz tri dela.
„Prvo će se održati razgovor u uskom formatu, zatim pregovori u proširenom sastavu koji će imati nastavak: uski formati, prošireni sastav, zatim kratka pauza nakon čega će se pregovori nastaviti. Nakon toga strane će organizovati pres-konferenciju, svaka za svog predsednika, i na tom će se samit završiti“, rekao je Ušakov.
Osim pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ruska delegacija će uključivati i portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ambasadora Rusije u SAD Anatolija Antonova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, a takođe su pozvani zamenik šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.
Zajednička konferencija za medije Putina i Bajdena nije predviđena. Predsednici će se pojedinačno obratiti medijima.

Agenda i očekivanja

Prema rečima Putinovog pomoćnika, očekuje se da će Ukrajina i Sirija biti među pitanjima kojih će se predsednici dotaći.
Ušakov je rekao i da će američka strana verovatno pokrenuti temu Alekseja Navaljnog, a možda i Belorusije.
Lideri razgovarati o nerešenim pitanjima rusko-američkih odnosa, uključujući praksu hapšenja Rusa u trećim zemljama i pogoršanje uslova za rad ruskih diplomatskih predstavništava.
Uoči sastanka pojavili su se nagoveštaji da bi lideri mogli da se dogovore o povratku ambasadora dve zemlje u Moskvu i Vašington.
Inače, Moskva na samit Bajdena i Putina gleda s praktičnim optimizmom i ne očekuje neki značajniji prodor.
„Nisam uveren da će biti postignut neki sporazum. Ne znam. Gledam na taj susret s praktičnim optimizmom, ali ne velikim. Videćemo. Ali, za Amerikance je karakteristično da ne ispunjava dogovore koje je postigla ranija administracija, posebno ako ta administracija ima drugi partijski ton“, rekao je on.

Mediji i mere bezbednosti

Pripreme za samit u Ženevi su počele još od momenta kada je pao dogovor da upravo ovaj grad ugosti dvojicu lidera. U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, posebno oko same vile u kojoj se održava samit.
Tri i po sata pred početak samita novinarima je dozvoljeno da uđu u vilu gde će razgovarati Putin i Bajden. Pojačane su mere bezbednosti. Za američke i ruske novinare određeni su različiti ulazi.
Pored skoro 2.000 ženevskih policajaca federalne vlasti su im poslale u pomoć još 900 pripadnika policije iz drugih regiona Švajcarske, kao i 1.000 vojnika koji čuvaju diplomatske misije i prate situaciju na nebu.
Vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000, koje su vlasti odabrale, pomagati u obezbeđivanju granica kantona.
Prema rečima zamenika direktora Federalnog policijskog ureda Švajcarske Stefana Tejmera, Švajcarska smatra da je stepen terorističke pretnje u svetu i dalje visok, te je zemlja preduzela mere uoči sastanka lidera Rusije i SAD.
Zbog predstojećeg samita letovi iznad Ženeve će od 15. do 17. juna biti privremeno ograničeni iz bezbednosnih razloga, a ukoliko se na nebu iznad grada pojavi neki sumnjivi avion biće angažovani lovci.
Policija će tokom samita rasporediti snajperiste po obodu parka La Granž koji će raditi pod nadzorom bezbednosnih službi delegacija.
Inače, svaka od delegacija brojaće od 600 do 800 ljudi.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala