Sve o modernoj Grčkoj — prva knjiga na srpskom jeziku o zemlji koju Srbi vole, ali je ne poznaju

© REUTERS / Alkis KonstantinidisZastava Grčke se vijori ispred zgrade parlamenta u Atini
Zastava Grčke se vijori ispred zgrade parlamenta u Atini - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Iz štampe je izašla knjiga „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“, srpskog ambasadora u Atini Dušana Spasojevića, prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.
Srbi vole, ali ne poznaju Grke, kaže prof. dr Darko Tanasković u svom osvrtu na knjigu, a ona će svakako doprineti prevazilaženju te okolnosti. Prema njegovim rečima, Spasojević nam je „darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragoceno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka“.
U zajedničkom predgovoru knjizi recenzenti prof. Milan Ristović i prof. Spiridon Sfetas navode da „Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima, kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe“.
„Autor ubedljivo prikazuje borbu, ustaničke pobede i poraze, sukobe njenih vođa oko prvenstva i vlasti, dajući i biografski precizno iscrtane likove ključnih ličnosti“, dodaje se u predgovoru.
Prema mišljenju novinara i pisca Radivoja Cvetićanina, Spasojevićeva knjiga je „knjiga enciklopedijske inspiracije“.
„Kao i njegov veliki uzor Slobodan Jovanović istoriju doživljava kao savršenu, veliku priču“, kaže Cvetićanin i dodaje da je „takvu zapravo ispričao ovde“, dok kolumnista lista „Politika“ Boško Jakšić ocenjuje da je obilje građe Spasojević savladao „istoričarski detaljno i spisateljski jasno i lako“ i dao „dragoceni doprinos istorijama Grčke, Srbije, Balkana i Evrope“.
Autor knjige „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušan Spasojević diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj. Od 2016. godine je srpski ambasador u Grčkoj. Autor je knjige „Između Turske i Evrope“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala