Šef NATO o članstvu Ukrajine: Kijev mora da učini više

© AP Photo / Stephanie LecocqGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
„Ukrajina mora da uradi više“ na planu reformi kao bi postala članica NATO, rekao je, prema izveštaju „Difens njuza“, generalni sekretar Alijanse Jens Stolteberg tokom susreta sa vojnim ekspertima.
On je podsetio da je Ukrajina kandidat za članstvo.
„Imamo različite programe za sprovođenje obaveza koje su u velikoj meri posvećene borbi protiv korupcije, reformama… koje je Ukrajina započela, ali potrebno nam je više. Potrebno je učiniti više da bi se osigurala njihova realizacija“, rekao je šef NATO i dodao da za dodeljivanje Akcionog plana za neku zemlju potrebna saglasnost svih 30 država-članica.
Podsetimo, ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijev računa da će dobiti Akcioni plan za članstvo tokom sledeće godine.
Lideri NATO su na samitu održanom u ponedeljak potvrdili podršku pravu Ukrajine i Gruzije da se pridruže Alijanse.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je juče da njegova zemlja zaslužuje da bude pozvana u članstvo u NATO, a ne da moli za prijem.
„Smatram da Ukrajina zaslužuje više. Mi zaslužujemo da budemo jedna od ravnopravnih članica u Alijanse, da budemo među moćnim zemljama. Nas traba da pozovu, smatram da je to pošteno. Ne treba da molimo“, rekao je ukrajinski predsednik.
Ovu njegovu izjavu komenatarisala je i portparolki ruskog MIP Marija Zaharova.
„Još treba i da im plate?“, upitala je ona u komentaru na Telegramu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala