Peskov na putu za Ženevu: Ne idemo da ratujemo

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin na putu je ka Ženevi gde će se sastati sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, saopštio je Sputnjiku portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Putin putuje, stići će na vreme“, precizirao je portparol.
Kako je konstatovao Peskov, ruska delegacija putuje u Ženevu puna radnog elana, a ne da ratuje.
„Uobičajeno raspoloženi. Zašto borbeno? Pa ne idemo da ratujemo“, rekao je Peskov, dodajući da vlada radna atmosfera.
Kako je dodao, nakon samita Rusija-SAD lideri te dve zemlje mogu usvojiti zajedničke dokumente koji se ne potpisuju, sve će zavisiti od njihove odluke.
„Ne one koji se potpisuju, ali usvajanje ne isključujemo. Sajber bezbednost – ne. Saopštićemo, to će zavisiti od pregovora i odluke predsednika“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kakvi dokumenti mogu biti usvojeni nakon sastanka.
Agenda samita Rusija-SAD je maksimalno opširna, dodao je Peskov.
 „Što se tiče tema (samita), to su naravno bilateralni odnosi. Imamo mnogo pitanja za Amerikance o bilateralnim odnosima. Tu su i pitanja strateške stabilnosti, kontrole naoružanja. Tu je i saradnja po pitanju regionalnih sukoba, saradnja oko pandemije koja se nastavlja. I naravno, nemoguće je da se ne razgovara i o klimatskim pitanjima“, objasnio je Peskov.
On je dodao da današnji rusko-američki samit u Ženevi ne može biti istorijski i da ne bi trebalo očekivati nikakve prodore od tih pregovora.
„Ali sama činjenica što su dvojica predsednika ipak odlučila da se sastanu i da počnu otvoreno govoriti o problemima – je samo po sebi dostignuće. Može se reći da iako još nije počeo samit ima pozitivan rezultat. A prodore ne treba očekivati“, dodao je on.
Takođe je saopštio da se Putin redovno testira na virus koronu, ali da se nije posebno testirao uoči sastanka sa Bajdenom.
Očekuje se da će avion u kome se nalazi Putin sleteti na aerodrom u Ženevi oko 12:30 časova po srednjoevropskom vremenu. U 13:00 časova predviđeno je zajedničko fotografisanje sa predsednicima SAD i Švajcarske, nakon čega će se Putin i Bajden povući na bilateralni sastanak.
Američki i ruski predsednik sastaće se u Ženevi u vili „La Granž“, koja se nalazi u istoimenom parku, najvećem u tom švajcarskom gradu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala