Opsada sela zbog „dijamantske groznice“, svi kopaju: „Ovo nam je promenilo život“ /video, foto/

© AFP 2023 / PHILL MAGAKOEIskopano "blago" u selu Kvahlati u Južnoj Africi
Iskopano blago u selu Kvahlati u Južnoj Africi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Više od 1.000 lovaca na blago sjatilo se u selo Kvahlati u Južnoj Africi u potrazi za neidentifikovanim kamenjem otkrivenim u toj oblasti za koje mnogi veruju i nadaju se da su dijamanti.
Kamičak nalik kristalu pronašao je tokom vikenda jedan seljanin na otvorenom polju i to je probudilo nade kod mnogih da je možda reč o dijamantima.
“Pronalazak kamena nam je promenio život”, rekao je jedan od kopača Mendo Sabelo koji je već prikupio nekoliko ovih kamenčića.
Iz ministarstva rudarstva je saopšteno da će poslati tim geologa i drugih stručnjaka da sakupe uzorke i analiziraju ih, preneo je “Skaj njuz”.

Nedostatak zvanične analize kamenja nije obeshrabrio kopače koji su okupirali selo i polja. Mladi, stari, muškarci, žene, svi oni "naoružani" lopatama, ašovima i pijucima tragaju za “blagom”.
© AFP 2023 / PHILL MAGAKOEPotraga za "blagom" u selu Kvahlati u Južnoj Africi
Potraga za blagom u selu Kvahlati u Južnoj Africi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Potraga za "blagom" u selu Kvahlati u Južnoj Africi
Južnoafrička ekonomija grca pod pritiskom visoke stope nezaposlenosti koju je pandemija virusa korona dodatno pogoršala.
Neki su već počeli da prodaju kamenčiće po ceni od oko 7 dolara.
Zvaničnici su pozvali kopače dao dopuste geolozima da ispitaju lokalitet, a sada se strahuje da će "dijamantska groznica" dovesti do širenja koronavirusa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala