Litvanija optužuje Rusiju za narušavanje vazdušnog prostora

© Foto : PixabayLitvanija
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Litvanije pozvalo je predstavnika ruske ambasade kako bi izrazilo protest u vezi sa navodnim narušavanjem vazdušnog prostora zemlje. Vilnjus tvrdi su ruski vojni avioni tokom leta iznad Baltičkog mora ušli u litvanski vazdušni prostor.
„MIP Litvanije pozvao je 16. juna predstavnika ambasade Rusije kako bi izrazio protest povodom narušavanja vazdušnog prostora. Dva ruska vojna aviona su 15. juna nezakonito ušla u vazdušni prostor Litvanije iznad Baltičkog mora“, navodi se u saopštenju na sajtu diplomatskog  resora.
Litvanija zahteva da Rusija objasni taj incident i preduzme sve potrebne mere kako bi takvi incidenti u budućnosti bili sprečeni, dodaje litvanski spoljnopolitički resor.
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta je saopštilo da se svi letovi ruskih aviona sprovode u skladu sa međunarodnim pravilima.
Ranije je vojni resor Rusije sappštio da su dva ruska strateška bombardera Tu-160 izvela osmočasovni let iznad neutralnih voda Baltičkog mora u pratnji lovaca Su-35S i Su-27.
Podsetimo, u ponedeljak je ruski ambasador pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Danske nakon saopštenja da je ruska avijacija navodno narušila vazdušni prostor te skandinavske zemlje prošle nedelje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala