Odgovor na „balone bombe“: Izraelska vojska bombardovala Gazu /video, foto/

Pratite nas
Izraelska vojska potvrdila je da je bombardovala položaje Hamasa u pojasu Gaze, što je prvi napad od kada su prošlog meseca okončani sukobi sa Palestincima.
Izraelska letelica izvela je seriju vazdušnih udara na položaje u pojasu Gaze rano jutros, kao odgovor na zapaljive balone, poznatije kao „balone bombe“, lansirane sa palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska, prenosi AP.
Radio stanica palestinskog pokreta Hamas takođe je izvestila da je izraelski borbeni avion napao palestinski kamp za obuku u Gazi, preneo je Rojters.
Nijedna strana nije potvrdila eventualne žrtve u ovom napadu.
​U utorak su stotine izraelskih ultranacionalista, na skupu koji je dozvolila vlada, marširali i uzvikivali rasističke parole obeležavajući zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine, što su Palestinci doživeli kao provokaciju, i sa položaja u Gazi odgovorili lansiranjem zapaljivih balona koji su izazvali najmanje 10 požara na jugu Izraela, preneo je Tanjug.
​U oštroj osudi na Tviteru, šef izraelske diplomatije Jair Lapid poručio da su oni koji su uzvikivali rasističke parole sramota izraelskog naroda, i da je neprihvatljiva i neoprostiva činjenica da postoje takvi radikali koji pod izraelskom zastavom propagiraju mržnju i rasizam.
Policija je saopštila da je tokom tog okupljanja uhapsila 17 osoba zbog umešanosti u nasilje, od kojih su neki bacali kamenje i napali policiju, kada su dva pripadnika policije povređena, a Palestinci su saopštili da je pet ljudi povređeno u sukobima sa policijom.
​Skup ultradesničara je prvi izazov za novog izraelskog premijera Naftalija Beneta, tvrdokornog izraelskog nacionalistu koji je obećao pragmatičan pristup u vođenju veoma široke koalicione vlade.
Mansur Abas, čija je stranka Ram prva arapska partija koja učestvuje u koalicionoj izraelskoj vladi, saopštio je da je marš desničara bio pokušaj paljenja regiona iz političkih ciljeva, s namerom da se podrije nova vlada i pozvao sve strane da uzdrže od sukoba.
Današnji napad Izraela je prvi veliki sukob od kako je sklopljeno primirje 21. maja, nakon višednevnih međunarodnih pritisaka da se okonča krvoproliće koje je trajalo 11 dana i u kome je stradalo je više od 250 ljudi, među kojima i 68 dece, većina od njih u Gazi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala