Zaharova pobrojala bivše zapadne političare koji su obećavali da se NATO neće širiti na Istok

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je NATO prevario međunarodnu zajednicu koja se nakon završetka Hladnog rata nadala novoj fazi razvoja planete bez blokova, sistema obuzdavanja i pretnji, i pobrojala nekoliko bivših vodećih zapadnih političara čije tadašnje izjave to i potvrđuju.
Kako je rekla, u pitanju su bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker, nekadašnji šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer i nemački kancelar Helmut Hol, zatim tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Daglas Herd i francuski predsednik Fransoa Miteran, koji su u periodu između 1990. i 1991. godine direktno izjavljivali da ne podržavaju nastavak širenja NATO-a.
Između ostalog, objavljen je transkript telegrama ambasade SAD u Bonu upućen Džejmsu Bejkeru u kojem su navedene reči nemačkog ministra Genšera koji kaže da bi NATO trebalo da prestane sa širenjem svoje teritorije na Istok, odnosno da se približava granicama SSSR.
Takođe, naveden je i transkript razgovora Bejkera sa ministrom inostranih poslova SSSR Eduardom Ševarnadzeom tokom kojeg je američki diplomata rekao da bi nakon stvaranja demilitarizovane zone u Istočnoj Nemačkoj to moglo da posluži kao garancija da se NATO snage neće tamo bazirati.
Podsetila je i na konkretnu izjavu Bejkera koji je rekao „ni inča na Istok“ govoreći o širenju NATO-a, koja je bila izrečena tokom susreta sa tadašnjim generalnim sekretarom SSSR Mihailom Gorbačovom.
„Međutim, u poslednjem periodu dogodila su se dva talasa širenja Alijanse, vojna infrastruktura NATO-a je približena ruskim granicama, razmešteni su multinacionalni kontingenti u Baltičkom regionu, formirani su napredni centri za teško naoružanje u Evropi, a povećan je i intenzitet vojnih vežbi. Sve to stvara mogućnost da dođe do incidenata i drastično komplikuje i pogoršava ionako već složenu situaciju na kontinentu“, istakla je Zaharova.

Putin: NATO nas je nasamario za sve pare

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua za „En-bi-si“ izjavio da je NATO nasamario Rusiju „za sve pare“ misleći na neispunjeno obećanje Alijanse da se neće širiti na Istok.
„Kakve to veze ima sa odbranom? U doba SSSR-a je Gorbačovu obećano usmeno, ali ipak obećano da se NATO neće širiti na Istok. Hvala Bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja?“, zapitao se Putin, podsetivši na dva talasa širenja vojnog bloka u Istočnoj Evropi.
Vladimir Putin je nedavno izjavio kako će se SAD raspasti po principu nekadašnjeg SSSR-a. Šta pod tim podrazumeva, u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ komentariše Ljubinka Milinčić:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala