Veljko Odalović: Bizaran Kurtijev zahtev i zapanjujuće uvrede imaju mnogo ozbiljniji cilj od moje smene

© Foto : Medija centar BeogradVeljko Odalović
Veljko Odalović - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Umesto da Priština radi ono što je obećala i ovoga meseca pretraži lokacije na koje smo im ukazali u potrazi za nestalim licima, Aljbin Kurti traži da ja budem smenjen. Znači, suština je da na svaki način izbegnu svoju obavezu, kaže za Sputnjik Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.
Po svemu neobična runda dijaloga Beograda i Prištine, danas u Briselu, postala je još bizarnija kada je Aljbin Kurti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražio da se iz delegacije Srbije koja je zadužena za nestala lica ukloni Veljko Odalović. Kurti je otišao i dalje, pa je Odalovića uporedio sa nacistima Jozefom Gebelosm i Hermanom Geringom.
Odalović je, u razgovoru za Sputnjik, bio ne malo zapanjen ovakvim poređenjem iako je svestan da je Kurti to rekao da bi opravdao Prištinu koja ne radi ništa po pitanju nestalih.   

Kurtijeve bizarne uvrede imaju cilj

„Veoma sam neprijatno iznenađen činjenicom da je Kurti na jednoj temi koja je vrlo osetljiva i koja bi pre svega trebalo da bude pitanje humanitarnog karaktera, ovako reagovao. U pitanju je rešavanje sudbina nestalih lica, a iz nemoći da odgovori zašto ne rade ono što je njihova obaveza prema zahtevima naše delegacije, i ne pretraže lokacije koje Beograd zahteva duže od deset godina, Kurti je izabrao da našu Radnu grupu za nestale i mene lično pomene u ovom kontekstu“, kaže Odalović.
On, međutim, kaže da je važnije to što je Kurti pokazao da je na sastanak došao da traži nova „rešenja“ za pitanja za koja već postoji dogovor, kao što je ZSO. Dakle, imao je poseban cilj: 
„Pokazao je da ne želi da dozvoli da se dijalog nastavi. Očigledno nije spreman i ne želi da razgovara o temama koje su na stolu. No, više to sve nije njegov problem već je teret i odgovornost na onima koji vode ovakav dijalog,“ objašnjava Odalović.

Kurti izbegava odgovornost

Srbija je u Brisel došla apsolutno spremna, dodaje naš sagovornik, a ponašanje Prištine je nešto što može i da zabrine.
„U svemu lošem, dobro je bar što je dogovoreno da se dijalog nastavi i ja se nadam da će Prištinu neko dozvati pameti. Pre svega mislim na Ameriku koja ima najveći uticaj na kosovske Albance kao na EU koja i vodi ovaj dijalog,“ kaže Odalović.
Naš sagovornik napominje da shvata frustraciju Prištine kada je reč o nestalima jer godinama ne žele da sarađuju. A tela Srba ali i Albanaca koje su ubili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nalaze se širom Kosova i Metohije.
„Pred tim više ne može da se žmuri. Sve informacije koje smo imali podelili smo sa Prištinom preko Crvenog krsta kao i sa zvaničnicima stranih ambasada. Očekivali smo da će Priština, kako je i obećala, u ovom mesecu biti na prvim lokacijama sa našeg spiska i da ćemo krenuti u pretragu tih lokacija. Međutim , posle ovoga što sam danas čuo, ja sam skeptik. Čini  mi se da je poruka Kurtija da oni neće da rade dok sam ja na čelu ove Komisije“, kaže Odalović.  

Ako sam ja jedina prepreka…

On kaže da ne zna čime je to izazvano ali će i sa predsednikom razgovarati na tu temu jer ne želi da bude neko ko ugrožava proces niti da porodicama  bude prepreka da nađu svoje nestale.
„Mi smo sve prištinske zahteve izvršavali i izvršili. Pozvali smo i porodice Albanca da dođu na poslednju lokaciju koju smo obradili, da vide mesto, da se poklone, polože cveće i odaju počast svojim najmilijima. Dakle, sve smo učinili krajnje transparentno, uz prisustvo međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa, članova prištinske delegacije i tako dalje. Samo smo očekivali da će Priština na identičan način da postupi. Porodice žrtava i žrtve mi ne delimo na albanske ili srpske,“ ističe Odalović.
On kaže da duboko veruje da je za porodice sa obe strane to jedini put i da se nada da će se, kad se strasti malo stišaju, i Kurti shvatiti da ovo što radi ne vodi ničemu.

Ne gledam na uvrede lično

„Mi se uvek vodimo time da budemo konstruktivni i da predlažemo rešenja. Pažljivo sam slušao ono što je rečeno o svemu, pa i o meni, i zahvalan sam predsedniku Srbije na jasnom i principijelnom stavu. Ne gledam na Kurtijeve reči lično jer mi moramo da se uzdignemo iznad takvih stvari. Nemam nijedan problem ni kao privatno lice ni, kako su naveli – čovek iz Miloševićeve stranke. To sam bio tada i danas sam i to je moj krst. O svemu što sam do sada radio ja sam spreman da odgovaram,“ kaže Odalović.
Ono što mu je najviše žao jeste da bi ovakav Kurtijev „opis“ njega samoga mogao da dovede do urušavanja njegovog kredibiliteta kod Albanaca i albanskih porodica sa kojima sarađuje u okviru svog radnog delokruga. Odalović kaže da će sa njima posle ovoga morati da obavi razgovor kako bi video da li su Kurtijeve reči imale uticaj na taj odnos, jer bizarno poređenje sa najgorim nacistima i fašističkom pričom nema apsolutno nikakvo utemeljenje ni u čemu, sem u glavama pojedinaca koji misle da će time što upotrebljavaju teže reči, nadomestiti to što nemaju nikakvu argumentaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala