Bajden okupio stručnjake za Rusiju: Šta su mu savetovali pred susret sa Putinom

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden je uoči sastanka s ruskim liderom Vladimirom Putinom sazvao sastanak sa grupom stručnjaka za Rusiju, uključujući i one koji su radili u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa, kako bi se pripremio za samit u Ženevi, objavio je list „Aksios“, pozivajući se na izvore.
Stručnjaci su pozvali Bajdena da odustane od zajedničke pres-konferencije sa Putinom i da „mu (Putinu) ne pruži nikakvu mogućnost da zaseni pregovore javnim predlozima“, piše list.
Kako se naglašava u članku, sastanak sa ekspertima o kome ranije nije saopštavano, pokazuje koliko Bajden želi dobro da se pripremi za predstojeći samit s Putinom.
Grupu stručnjaka je, prema pisanju lista, činilo oko desetak ljudi, uključujući Majkla Makfola i Džona Tefa – dva bivša ambasadora u Rusiji pri administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, i starijeg direktora za Rusiju pri Savetu nacionalne bezbednosti Erika Grina.
Sastanku je prisustvovala i Fiona Hil – bivša saradnica Saveta nacionalne bezbednosti koja je pratila Trampa na sastanku sa Putinom u Helsinkiju 2018. godine.
Ranije je Hil priznala da je pomišljala da iscenira da joj je neophodna hitna medicinska pomoć kako bi prekinula tu pres-konferenciju sa Putinom, podseća list „Aksios“, ističući da je na samitu Rusija-SAD u Helsinkiju Tramp doveo u pitanje rezultate istraživanja američke obaveštajne službe o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.
Takođe se naglašava da među stručnjacima nije bilo otvorenih neslaganja po pitanju pristupa koji bi Bajden trebalo da odabere. Pojedini učesnici sastanka predlagali su da se traži više mogućnosti za saradnju sa Rusijom – „od studentskih razmena do uspostavljanja diplomatskih i konzularnih dužnosti“, dok su se drugi zalagali za oštriji pristup kad god je to moguće.
Ranije je predstavnik Bele kuće saopštio za „Blumberg“ da će nakon sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom američki predsednik Džo Bajden posebno održati konferenciju za štampu, dok je Kremlj potvrdio da će se i Putin sam obratiti medijima nakon samita.
Samit ruskog i američkog predsednika održaće se u Ženevi 16. juna.
Vladimir Putin je nedavno izjavio da kako će se SAD raspasti po principu nekadašnjeg SSSR-a. Šta pod tim podrazumeva, u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ komentariše Ljubinka Milinčić:
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala