„Sipanje prašine u oči“: Ukrajina želi da nametne porez stanovnicima Krima

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Uđi u bazu fotografijaKrim
Krim - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Ukrajina želi da nametne porez stanovnicima Krima, piše portal „Obozrevatelj“. Ruski političari su reagovali na ovu vest, istakavši da je ta ideja beznačajna i sipanje prašine u oči.
Kako se navodi, vlasti Ukrajine nameravaju da ukinu slobodnu ekonomsku zonu „Krim“, koja je formirana 2014. godine. Nakon toga bi za Ukrajince koji žive na ruskom poluostrvu, koje Kijev smatra svojim, važila ista poreska pravila, kao i u Ukrajini.
Ističe se da ukrajinska Vrhovna rada trenutno razrađuje odgovarajući nacrt zakona, a predviđeno je da bude usvojen do samita „Krimska platforma“ koji je zakazan za avgust.
Prema trenutnom ukrajinskom zakonu, Ukrajinci koji žive na Krimu smatraju se strancima, stoga im se ne naplaćuju nikakvi državni porez i takse, ali istovremeno nemaju pristup ukrajinskim bankarskim uslugama i penzionom osiguranju.
Međutim, kako je rekao član komiteta Saveta federacije za međunarodna pitanja sa Krima Sergej Cekov za televiziju „RT“, „to je potpuno beznačajna odluka u pogledu pravnih posledica“.
Prema rečima poslanika Državne dume Rusije Ruslana Balbeka, „sve to je bacanje prašine u oči, signal zapadnom svetu o navodnoj nekakvoj kontroli nad životom na poluostrvu, pokušaj skretanja pažnje na sebe“.
„U stvari Ukrajina na svaki način pokušava da se nađe među svetskim vestima, ali u svetlu sastanka predsednika Rusije i SAD i Evropskog prvenstva u fudbalu svi su zauzeti drugim stvarima. Tako da, lopta nije na ukrajinskom terenu“, istakao je Balbek.
Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.
Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala