SAD i EU rešile spor posle 17 godina

© AP Photo / Elaine ThompsonPolicajac na aerodromu
Policajac na aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Evropska unija i Sjedinjene Države postigle su dogovor o primirju u skoro 17-godišnjem sukobu zbog subvencionisanja američkog proizvođača aviona „Boinga“ i njegovog evropskog rivala „Erbasa“, saopšteno je iz EU danas.
Prema postignutom sporazumu, SAD i EU suspendovaće na pet godina trgovinske carine povezane sa sporom, ali ostaće mogućnost njihovog ponovnog uvođenja, izjavila je danas američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj.
Dve strane su se u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda – od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora, izveštava Rojters.
Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ovim povodom da dogovor „zaista otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima, jer prelazimo sa parnice na saradnju u vazduhoplovnom sektoru – posle 17 godina spora“.
Predsednik SAD Džo Bajden je istakao da je „u interesu SAD da imaju stabilan odnos sa NATO-om i EU“, prenosi Tanjug.
„Ja imam sasvim drugačija gledišta od svog prethodnika“, rekao je Bajden aludirajući na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala