Odbijanje, obuzdavanje i saradnja: Tri principa nove strategije EU prema Rusiji

© Sputnik / Vladimir Sergejev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Nova spoljnopolitička strategija Evropske unije prema Rusiji biće zasnovana na tri principa: odbijanje, obuzdavanje i saradnja, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.
„Moramo istovremeno da odbijamo, obuzdavavamo i sarađujemo“, rekao je on tokom govora u analitičkom centru Nemački Maršalov fond u Briselu.
Inače, Borelj je tu strategiju pripremio za samit EU u Briselu koji će biti održan 24-25. juna, a predstaviće je detaljno u sredu na konferenciji za štampu u Briselu pred početak rusko-američkog samita u Ženevi.
Tokom obraćanja on nije pomenuo da je pristup koji je predložio praktično kopija „dvojakog pristupa“ prema Rusiji koji NATO primenjuje od 2014. godine, a koji se sastoji od istovremenog obuzdavanja i dijaloga.
„Moramo da odbijamo pokušaje Rusije da se meša u naše demokratske procese, da obuzdavamo njen uticaj i dezinformacije, a da pritom nastavimo dijalog na teme od obostranog interesa. Primera radi, to su iranski nuklearni program, bliskoistočno pitanje i energetska bezbednost“, objasnio je Borelj.
Zamenik šefa Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je u utorak u Briselu da je EK razgovarala o predlozima Borelja. Nakon što ih on predstavi široj javnosti, ministri spoljnih poslova EU razmotriće predloge 21. juna, a konačno mora da ih odobri samit EU 24-25. juna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala