Tzv. komite traže zabranu filma Malagurskog

© Boris MalagurskiBoris Malagurski pred publikom u Beču
Boris Malagurski pred publikom u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Patriotsko komitski savez traži od gradskih vlasti zabranu prikazivanja dokumentarnog filma Borisa Malagurskog "Podeljena zemlja" o prošlogodišnjim litijama, čije prikazivanje je predviđeno za 19. jun u nikšićkom pozorištu.
Komitski savez smatra da je reč o "nakaradnom" projektu u kojem su govorili mitropolit Joanikije i preminuli Amfilohije, Matija Bećković i drugi, a koji, kako kažu, ponižava "crnogorski narod, naciju i crkvu".
"Jer će za svaku provokaciju te vrste i ono što će ista uzrokovati, biti direktno odgovorni...", zapretile su komite.
"Malagurski u najavi filma govori i o ''litijama koje su bile protiv otimačine srpskih svetinja'', ali i ''sreći'' što je ''ujedinjenje počelo i što se Crna Gora vraća sebi''??? Svaki patriota ove zemlje ne sme ostati nem na ove poruke. Svaki učeni čovek koji zna istoriju ove zemlje, mora podignuti glas protiv ovog frontalnog, beskrupuloznog, nasilničkog udara na Crnu Goru, koji se odvija pred našim očima, neskriveno, uz sva moguća i nemoguća sredstva", saopštile su crnogorske komite, preneo je podgorički portal CdM.
U saopštenju je najavljena podrška NVO Luča koja će protest protiv prikazivanja ovog dokumentarca iskazati ispred Hrama u Podgorici 18. juna, i poziva svoje članove i simpatizere da im se pridruže.
Takođe, najavili su da će se okupiti i 19. juna u 20 sati ispred Nikšićkog pozorišta, ukoliko se, kako kažu, gradska vlast "usudi da emituje pomenuti film".
"Velikosrpska propaganda ima dovoljno svojih medija, mreža, novina i stanica da svoje opsesije Crnom Gorom prikazuje do besvesti, stvarajući armiju isto takvih nesrećnika koji mrze svoju zemlju, ali takve bljuvotine prikazivati u čuvenom Nikšićkom pozorištu ne mogu", smatraju u Patriotsko komitskom savezu.
Boris Malagurski je pred premijeru za Sputnjik govorio o tome kako je prvog dana snimanja ekipa filma privedena u Centar za bezbednost u Podgorici i koliko je mitropolit Amfilohije bio oduševljen filmom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala