Autistična Priština, Kurti kao turista

© Foto : Instagram/Buducnost SrbijePredsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Prvi susret predsednika Aleksandra Vučića i predsednika prištinske vlade Aljbina Kurtija održan u Briselu prošao je u atmosferi „gluvih telefona“, jer je Priština odbila da pregovara o bilo čemu osim o međusobnom priznanju. Priština vodi autističnu politiku, pa nek onda sedi i čeka da joj nezavisnost padne s neba, kaže Zoran Anđelković.
Od Kurtija se, kako kaže Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije, ovakav nepomirljiv stav i očekivao, jer je on tako nešto i najavljivao.

Kurti došao u Brisel kao turista

„Kurti je pod pritiskom i prihvatio da ode na ove razgovore u Brisel, ali i onima koji su ga pritiskali da to uradi bilo je jasno da će on samo napraviti jedno turističko putovanje do tamo i nazad. Kako će se dalje razvijati situacija i kakav tok će dalje pregovori imati, zavisiće pre svega od kosovskih sponzora, jer ako oni hoće da trpe takvo ponašanje Kurtija, koji ne želi da pregovara o već dogovorenim stvarima kao što su ZSO, nestala lica, elektrosnabdevanje, sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, to je jasan pokazatelj da Priština neće da razgovara ni o čemu, osim o priznanju“, konstatuje Anđelković.
Činjenica je, napominje on, da imamo posla sa autističnom politikom Prištine koja misli da je sama sebi dovoljna i da je na njihovim zapadnim sponzorima, koji su ih i stvorili, da to reše, ako im tako nešto ne odgovara.
„Može se reći da dijaloga nije ni bilo, ali oni to ni ne žele, jer misle da su sve završili. Tako neka sede u Prištini i neka čekaju da im sa neba padne nezavisnost, jer je očigledno da nijedan sporazum neće da ispoštuju“, zaključuje Anđelković.

Srbija nema sa kim da pregovara

Iako će se pregovori nastaviti, jer je druga runda dijaloga zakazana za 25. jul, doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković predviđa da će se scena gde Albanci traže priznanje, a Srbija odbija i dalje ponavljati u svakoj rundi dijaloga, a da se što se tiče samog dijaloga može reći da postoje dva nivoa.
„Jedan je taj simbolični gde se navodno razgovori pretpostavljaju nekom mogućem sukobu, a drugi je sadržinski, gde su ti razgovori očigledno po više različitih osnova pod velikim znakom pitanja. Da bi razgovori imali smisla i da ne bi stalno bili pod znakom pitanja, ono što je dogovoreno u tim pregovorima mora da se poštuje“, ističe Stanković.
Činjenica je da Srbija poštuje sve što je dogovoreno, dok Priština nije primenila ništa od dogovorenog, a što je najgore, dodaje Stanković, Priština nema ni nameru da to ispoštuje.
„Takođe, vrlo je diskutabilno držanje posrednika u dijalogu, a to je EU, jer njegova uloga je da obe strane tretira jednako. Ovde to nije slučaj jer se insistira na ispunjenju obaveza kada je reč o srpskim obavezama, a albanske se prenebregavaju. Osim ovoga, sve više postaje jasno da dijalog nije otvoren proces, već proces koji je definisan ciljem — da Srbija prizna nezavisno Kosovo“, smatra naš sagovornik. 

Nema dijaloga, već svršenog čina

Prema rečima Stankovića, ta tri momenta u velikoj meri ovaj dijalog čine upitnim, jer teško da može da se pregovara ako vi poštujete obaveze, a druga strana ne, ako posrednik ne tretira obe strane jednako i teško se mogu pregovori smatrati otvorenim procesom u kom treba da se nađe kompromis ako su oni unapred određeni nekim ciljem.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima posle prve runde razgovora sa Aljbinom Kurtijem da je izlišno i komentarisati rezultate sastanka i da apsolutno ništa nije dogovoreno jer albanska delegacija neće ni da razgovara o ispunjavanju obaveza i formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da oni traže samo da Beograd prizna nezavisno Kosovo.
Predsednik je rekao i da nikada nije prisustvovao ovakvom sastanku i da je jedino što je dogovoreno da se dijalog na najvišem nivou nastavi do kraja jula. Vučić je rekao da je Priština predložila da se umesto ZSO formira Nacionalni savet za Srbe na Kosovu, kao što mi imamo za nacionalne manjine, što su naši sagovornici ocenili kao provokaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala