Američke sankcije otežavaju proizvodnju satelita u Rusiji

© Fotolia / 3000adSatelit u Zemljinoj orbiti
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Proizvodnja komunikacionog satelita „AngoSat2“ u Rusiji namenjenog za Angolu otežano je zbog odsustva dozvole za isporuku američke elektronike od evropskog dobavljača, tako da će aparat, možda, morati da prerađuju, saopštio je Sputnjiku izvor iz raketno-kosmičke industrije.
„Sjedinjene Američke Države ne daju dozvolu evropskoj kompaniji 'Erbas' da isporuči Rusiji modul korisnog tereta (PLM) sa relejnom opremom za angolski satelit 'AngoSat-2' zbog američke elektronske komponentne baze u njemu“, rekao je naš sagovornik.
On to dovodi u vezu sa tim što su SAD od maja 2021. godine u potpunosti zabranile isporuke Rusiji svoje svemirske elektronike u skladu sa američkim propisima o međunarodnom prometu naoružanja.
Prema navodima izvora, otkazivanje u isporuci elektronike zahtevaće reviziju dizajna elektronskih kola na satelitu i njihovo usklađivanje sa naručiocem.
U oktobru 2020. godine saopšteno je da je planirano spajanje satelita „AngoSat-2“ sa modulom korisnog tereta u Rusiji u aprilu 2021. godine. U septembru je najavljeno da je lansiranje satelita sa kosmodroma „Bajkonur“ sa raketom-nosačem „Proton M“ planirano za mart 2022. godine.
U aprilu 2009. godine Rusija i Angola sklopile su sporazum o pravljenju komunikacionog satelita „AngoSat-1“, koji je lansiran u decembru 2017. godine. Međutim, uskoro nakon lansiranja u orbitu, sa satelitom je izgubljena veza.
U aprilu 2018. godine Rusija i Angola su sklopile sporazum o pravljenju satelita „AngoSat-2“, ali je osiguranje pokrivalo samo polovinu troškova pravljenja novog aparata. Za pravljenje je ponovo bila zadužena RKK „Energija“, ali je u maju 2020. godine saopšteno da je na zahtev angolske strane taj posao predat kompaniji Informacioni satelitski sistemi „Rešetnjikov“.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala