Zaharova: NATO nas ovo poziva da budemo prijatelji?

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Portparolka ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova je ocenila komentare NATO-a na spisak neprijateljskih zemalja Rusije.
„Da li dobro razumem da nas NATO ovim uverava da želi da budemo prijatelji? Logika je očigledna: ako traže da ih isključimo iz spiska neprijateljskih država, znači da žele da ih smatramo prijateljima. I to bez obzira na na naše ‘neodgovorno i opasno’ ponašanje?“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Ona smatra da je vreme da zapadni lideri odrede svoju politiku. Po njenim rečima, oni treba da prestanu da uvode sankcije na osnovu izmišljenih priča o ‘Petrovu i Boširovu’ ili da se ne čude što se nalaze na spisku neprijateljskih zemalja.
Podsetimo se, policija Češke objavila je 14. aprila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Ruski diplomata naveo uslove za skidanje SAD sa spiska neprijateljskih zemalja
Ranije danas je objavljen zaključak sa samita Alijanse koji je održan u Briselu. Između ostalog, u organizaciji su pozvali da se iz spiska neprijateljskih država Rusije isključe Češka i SAD, kao i da se „uzdrži od bilo kojih drugih koraka koji nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“.
Vlada Rusije je 14. maja utvrdila spisak neprijateljskih zemalja Rusije koji uključuje samo dve države Češku i SAD. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada objasnio da mali broj država sa tog spiska govore o spremnosti Moskve za dijalog.
Kako je objasnila Zaharova ovaj spisak nije politički instrument već recipročan odgovor.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je 10. juna saopštio da će Rusija isključiti SAD iz spiska neprijateljskih zemalja kada Vašington prekine sa neprijateljskom politikom i mešanjem u unutrašnje poslove zemlje. On je pojasnio da trenutno nema osnova za reviziju spiska.  
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala