Večna zahvalnost herojima sa Košara /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana akademija posvećena herojima sa Košara
Svečana akademija posvećena herojima sa Košara - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Komemorativna akademija povodom 22. godišnjice obeležavanja bitke na Košarama održana je večeras u Kombank dvorani. Manifestaciji sa koje je poslata poruka večne zahvalnosti herojima odbrane naše zemlje, prisustvovali su, pored članova Vlade Republike Srbije, veterani, porodice poginulih boraca i veliki broj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.
Prisutnima se obratila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, dok je glas veterana preneo pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog  bataljona u čijoj je zoni odgovornosti bila Karaula Košare.
Otac poginulog heroja sa Košara potporučnika Predraga Leovca, Milo Leovac takođe je podsetio na veličinu žrtve svog sina i ostalih branilaca otadžbine.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Republike Albanije.
Terorističke snage takozvane OVK potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.
Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.
Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala