Srbija dobija još jedan rudnik i postaje drugi proizvođač bakra u Evropi

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Uđi u bazu fotografijaIzlivanje bakra u pogonu elektrolitičkog bakra u Čeljabinskoj oblasti
Izlivanje bakra u pogonu elektrolitičkog bakra u Čeljabinskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je rešenje kojim se kompaniji „Ziđin majning“ odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.
Rudarskim projektom predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude.
Ukupna vrednost investicija na projektu „Čukaru Peki“ iznosi 474 miliona evra, dodaje se u saopštenju pomenutog ministarstva, prenosi B92.
„Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto“, zaključuju u resornom ministarstvu.
O rudnim bogatstvima Srbije i njihovoj eksploataciji slušajte u emisiji „Energija Sputnjika“ večeras u 21 sat na talasima Studija B i odloženo na našem jutjub-kanalu
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala