Slovenci će s Kinezima proizvoditi litijum-jonske baterije

© pixabay.comLitijum-jonske baterije
Litijum-jonske baterije - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sedištem u Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće "TAB-Haidi" sa kineskim partnerom radi pokretanje proizvodnje litijum-jonskih ćelija u Prevaljama.
Pokretanje proizvodnje se očekuje na proleće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izveštav agencija STA.
Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi.
Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gde TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.
„Uskačemo u 'voz' zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast“, rekao je Auprih novinarima.
Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske ćelije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.
Proizvodnja u Prevaljama biće uspostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme "Lek". Do kraja marta sledeće godine TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati da proizvodi antibiotike u Prevaljama 2022. godine.
Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom „Haidi enerdži tehnolodži“, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 posto udela u zajedničkom preduzeću.
Kineski partner će obezbediti tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala