Ruski ambasador pozvan u MIP Danske zbog kršenja vazdušnog prostora

© AP Photo / Jens DreslingZastave Danske
Zastave Danske - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Ruski ambasador pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Danske nakon saopštenja da je ruska avijacija navodno narušila vazdušni prostor te skandinavske zemlje prošle nedelje.
Kako se navodi u saopštenju danskog spoljnopolitičkog resora, u pitanju je ozbiljan i nedvosmislen diplomatski korak.
„To je, na sreću, jedan iz tih retkih slučaja kada sam u obavezi da pozovem ambasadora. To je ozbiljan i nedvosmislen korak. Ruskom ambasadoru je jasno stavljeno do znanja da je potrebno obustaviti takve letove koji predstavljaju provokaciju“, navodi Ministarstvo reči šef danske diplomatije Jepea Kofoda.
On je takođe naveo i da će ovaj incident biti predmet razgovora sa saveznicima tokom samita NATO-a koji se danas održava u Briselu.
„Činjenica da su ruski lovci dva puta povredili vazdušni prostor Danske predstavlja ozbiljno i neprihvatljivo kršenje svih međunarodnih normi i pravila letenja vojne avijacije“, dodao je Kofoda.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Danske je prethodno saopštilo da je ruska vojna avijacija navodno u dva navrata 11. juna povredila vazdušni prostor Danske u blizini ostrva Bornholm.
Ruska strana, međutim, tvrdi da su svi letovi sprovedeni u skladu sa međunarodnim pravilima i koriste se isključivo nebo nad neutralnim vodama bez kršenja državnih granica drugih država.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala