Rudno blago Srbije – kako ga pametno iskoristiti? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Malo-malo pa čujemo, uglavnom od političara, da je Srbija bogata „rudnim blagom“, da raspolaže značajnim količinama različitih metala i nemetala. Procenjuje se da oko dva odsto BDP-a Srbije pripada rudarskom sektoru, s tim što oko 90 odsto čine energetske mineralne sirovine (ugalj, nafta i prirodni gas) i bakar kao metalična mineralna sirovina.
Od metala najzastupljenija je eksploatacija bakra, olova, cinka, srebra i zlata.
Ovi resursi zanimljivi su i inostranim rudarskim kompanijama, koje veoma aktivno istražuju po Srbiji tražeći „rudno blago“. Bakar, sa svojim starim i novopotvrđenim rezervama i delatnostima nekadašnjeg RTB Bor, čiji je sada vlasnik kineski „Ziđin“ već godinama je u središtu pažnje političara, stručne javnosti, ali i građana, zbog ekonomskog potencijala ali i sve većih zahteva po pitanju zaštite životne sredine u rudarskom sektoru.
Koliko bi rudarenje jadarita i proizvodnja litijuma ugrožavala životnu sredinu u okolini Loznice ključno je pitanje vezano i za projekat rudarske kompanije, koliko smo zapravo bogati „rudnim blagom“, umemo li njime pametno da gazdujemo, a da ne ugrozimo životnu sredinu tema je današnje „Energije Sputnjika“ u kojoj Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za geološka istraživanja Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala