Pomoć Amerike: Na 1,4 miliona stanovnika Trinidada i Tobaga stiglo 80 bočica „Fajzerovih“ vakcina

© AP Photo / John Locher„Fajzer-Biontek“ vakcina
„Fajzer-Biontek“ vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Vašington ima ambiciozan plan da donira milione doza vakcina siromašnijim zemljama, a u okviru plana humanitarne pomoći, karipska ostrvska država Trinidad i Tobago dobila je poklon od 80 bočica.
Prošle subote Trinidad i Tobago dobio je „malu donaciju“ „Fajzerovih“ vakcina, saopštilo je Ministarstvo nacionalne bezbednosti. U izjavi se izražava zahvalnost za sve slične poklone koje je republika dobila od raznih zemalja. Iako Trinidad i Tobago nije otkrio veličinu isporuke, američka ambasada je u ponedeljak otkrila da je donacija sadržala 80 bočica vakcine.
​„Fajzer“ puni šest doza po bočici, tako da je Trinidad i Tobago dobio pakovanje od 480 doza, što je dovoljno da u potpunosti vakciniše 240 ljudi. Međutim, u izjavi američke ambasade navedeno je da je „svaka doza bitna“.
Smatra se da bi uloga SAD u pomaganju Trinidadu i Tobagu da se nosi sa kovidom 19 mogla biti značajnija od isporuke sa 80 bočica, a skromna veličina humanitarne pomoći nagnala je komentatore na sarkazam.
​Trinidad i Tobago, koji ima oko 1,4 miliona stanovnika, oslanjao se na inostrane donacije vakcina za program imunizacije. U okviru Kovaks programa podele vakcina Svetske zdravstvene organizacije, Trinidadu i Tobagu je dodeljeno 100.800 doza, a do sada je isporučeno 33.600 doza.
Sjedinjene Države su među glavnim donatorima programa i obećale su oko 19 miliona doza vakcina, uključujući približno šest miliona doza za Latinsku Ameriku i Karibe, saopštio je Vašington ranije ovog meseca.
Trinidad i Tobago dobio je određeni kontingent vakcina zahvaljujući bilateralnim sporazumima, tako da im je Kina poslala 100.000 doza „Sinofarmove“ vakcine.
​Zakazane su i dodatne isporuke, pa je premijer Kit Rouli ranije ovog meseca rekao da se njegova vlada nada da će vakcinisati najmanje 500.000 ljudi tokom leta. Međutim, prošlog vikenda se izvinio naciji zbog obećanja koje se, po svemu sudeći, neće ispuniti, prenosi RT.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala