Park La Granž se pretvara u utvrđenje: Kako izgleda Ženeva pred samit Putina i Bajdena

© AP Photo / Martial TrezziniBlokiranje pristupa Vili La Granž u Ženevi, gde će se održati sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena
Blokiranje pristupa Vili La Granž u Ženevi, gde će se održati sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Park La Granž u Ženevi postepeno se pretvara u svojevrsno utvrđenje pred samit lidera SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina – postavljaju se ograde, bodljikave žice, a unutar parka su formirani posebni „bezbednosni sektori“, prenose mediji.
Pored toga, postavljena je i ograda duž ulice koja razdvaja park od plaže i marine za jahte, i to sve dok građani uživaju u letnjim danima.
U planu je da 15. juna budu raspoređene dodatne bezbednosne snage – za početak biće zatvoren vazdušni prostor, a 16. juna, na dan samita, od četiri sata ujutru biće u potpunosti zatvoren za građane ceo pojas Ženevskog jezera, centar grada i jedan deo Ženeve.
Ukupno će susret čuvati 3.000 švajcarskih policajaca i vojnika, a za bezbednost vazdušnog prostora biće uključeni i francuska avijacija i snage PVO.
Međutim, sam komfor učesnika susreta je poseban problem bezbednosti.
Naime, administracija vile La Granž, u kojoj će samit i biti organizovan, počela je da paniči onog trenutka kada je američka služba protokola zatražila da se ugradi poseban sistem za klimatizaciju jer se očekuje da će temperature tog dana dostizati i preko 30 stepeni Celzijusa.
© REUTERS / DENIS BALIBOUSEVila la Granž na Lemanskom jezeru u Ženevi
Vila la Granž na Lemanskom jezeru u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vila la Granž na Lemanskom jezeru u Ženevi
Iako je administracija na početku mislila da će biti potrebno izbušiti veliki broj rupa na zgradi iz 18. veka, potom se ipak dosetila da iskoristi staro takozvano ventilaciono okno za dotok svežeg vazduha.
Pored toga, u biblioteci u kojoj će biti susret i održan sprovode se radovi na konzervaciji starih knjiga u slučaju da mikroklima u zgradi bude narušena.
© REUTERS / DENIS BALIBOUSEStolice u biblioteci vile La Granž uoči sastanka Putina i Bajdena
Stolice u biblioteci vile La Granž uoči sastanka Putina i Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Stolice u biblioteci vile La Granž uoči sastanka Putina i Bajdena
Inače, vlasti grada izdvojili su sva neophodna sredstva kako bi se svi ti remontni radovi sproveli i kako bi se pripremila vila za samit.
Što se tiče Bajdena, on će biti smešten sa zadnje strane vile odakle se prostire prelep pogled na Ženevsko jezero, a ova lokacija je čak bolja od one na kojoj se nalazi hotel Interkontinental ili Inturist.
Kako je planirano, Bajden će prenoćiti u predsedničkom apartmanu koji podrazumeva individualni lift, prostoriju za pregovore, kamin i tursku saunu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala