Nova agresivna NATO strategija: „Tvrd i precizan“ napad na Rusiju po američkom diktatu

© SputnikZastave Rusije i NATO
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Najavljena nova strategija NATO pokazuje da Amerika ostaje pri nameri da „osposobi“ svoje evropske saveznike da se sami suprotstavljaju Rusiji, ali pod njenom komandom. SAD na taj način dvostruko guše konkurenciju na svetskoj sceni – Evropu stavlja u sukob sa Rusijom, a Rusiju prisiljava da crpi resurse za vojno angažovanje prema Zapadu.
U ovom ključu, novu strategiju NATO, koja treba da bude usvojena na samitu Alijanse iduće godine, tumači general i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.

NATO militarizuje Evropu, ali neće ostvariti cilj

Prema Kini kao ekonomskom i Rusiji kao vojnom faktoru, NATO ne deluje prema sopstvenoj logici, nego prema instrukcijama Sjedinjenih država, što se, prema njegovim rečima, vidi iz nastupa američkog predsednika Džoa Bajdena na samitu G7 i samitu NATO.
„Mislim da to nisu dobri signali i da zaoštravaju odnose u Evropi, da militarizuju kontinent i da će se u narednih nekoliko godina, sve dok je Bajden na vlasti, raditi na tome da se snage NATO približavaju na istok i da se vrši strateško zaokružavanje Rusije“, smatra Kovač i dodaje da je osnovni problem Alijanse taj što, i pored ulaganja u vojne efektive neće ostvariti cilj jer ne raspolaže dovoljnim brojem vojnika koji su spremni da ginu za američke ciljeve u Evropi.
Nova strategija će, kako je navedeno u saopštenju pred početak samita, uzeti u obzir „agresivnu politiku Rusije, kao izazove koji se rađaju pred kolektivnom bezbednosti Alijanse zbog Kine“, a na račun ove dve zemlje koje su identifikovane kao najopasnije pretnje po NATO, pred početak samita nekoliko puta se osvrnuo i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Ja verujem da je Evropa na ivici da istupi iz NATO-a sledeće godine, pre svega Nemačka i Francuska“.  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Lideri NATO-a: Neće biti novih nuklearnih raketa u Evropi
On je prvo najavio da će glavna tema ovogodišnjeg samita biti Rusija i samit Putin-Bajden, ali je najavio i da će odgovor NATO-a Rusiji biti „tvrd i precizan“. Gotovo u isto vreme, pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu Džejk Salivan, najavio je da će NATO revidirati strateški koncept u kojem je Rusiju smatrao „konstruktivnim partnerom“, budući da, smatra on, to više ne odgovara aktuelnoj situaciji.

Dijalog taktika, suština je dalja agresija na Rusiju

Osvrćući se na retoriku zvaničnika SAD i NATO, politikolog Aleksandar Pavić napominje da se radi o tvrdoj i neumerenoj retorici. Radi se o klasičnoj zameni teza – zapadni zvaničnici žele da prikažu Rusiju kao agresora, a upravo je suprotno.
„To što Stoltenberg pominje, „precizni odgovori“, veoma je opasna retorika. Jasno je da se traži izgovor da se eskalira politika prema Rusiji, a Zapad je pokazao da je vrlo sposoban da od lažnih zastava napravi povode za agresivne akcije“, konstatuje Pavić.
Samit NATO na kome je glavna tema navodna ruska pretnja pokazatelj je da se duboka država konsolidovala i da sada pokušava da konsoliduje front prema Rusiji i dodatno ga zaoštri, dodaje Pavić.
U to zaoštravanje spada i Salivenov stav da će NATO revidirati stav da je Rusija konstruktivan partner. Time Alijansa želi da pokaže svoju navodnu konstruktivnost, kaže Pavić.
Dijalog je, u slučaju NATO, samo pokriće za kupovinu vremena sa onim koji je označen kao neprijatelj, dodaje on, a to se očituje u tome što Alijansa sa Rusijom razgovara samo onda kada su na primorani ili kada Rusija pokaže zube. Tako se Alijansa veoma uplašila kada je Rusija pre nekoliko meseci podigla stotine hiljada vojnika – u takvim okolnostima Bajden je zakazao samit sa Vladimirom Putinom, navodi Pavić.
„Poziv na dijalog upućen Rusiji pred samit NATO je taktika, suština je dalja agresija i novi prodor Alijanse ka istoku zakamufliran pričama o demokratiji, ljudskim pravima i ruskoj agresiji“, konstatuje Pavić.

SAD prenose fobiju od Kine na ceo svet

Što se Kine, pak, tiče, Pavić naglašava da se ta država na svetskoj sceni pojavila ne toliko kao pretnja Evropi, koliko kao direktna pretnja SAD. Naglasak na Kini je američko delo i Amerikanci svoje fobije pokušavaju da projektuju na ostatak sveta, kategoričan je naš sagovornik.
Na samitu G7, Amerikanci nisu uspeli da nametnu tvrde antikineske stavove, kaže Pavić.
„Evropske države iz sopstvenih razloga shvataju da im je Kina jako potrebna kao tržište i kao zamajac ekonomskog oporavka i daljeg razvitka. I oni neće da budu uvučeni u to da budu između čekića i nakovnja – između Amerike koja upada u takozvanu „Tukididovu zamku“ sile koja kopni i koja zato hoće da što pre suzbije silu koja raste, a to je Kina. Tako da će tu biti borba koliko će Amerikanci uspeti da nametnu, a mislim da neće uspeti da nametnu mnogo tvrd stav prema Kini. To može da se malo više kompenzuje prema Rusiji“, objašnjava on.
Istovremeni pritisak na Rusiju i Kinu za Kovača je jedina dobra vest, jer NATO na taj način radi na strateškom približavanju ove dve zemlje u svakom, pa i u vojno-bezbednosnom smislu. Vojni i demografski potencijali dve zemlje su neiscrpni i, prema Kovačevom mišljenju, NATO će teško uspeti da parira tako velikim potencijalima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala