Odgovorićemo tvrdo i precizno: Agresivna poruka NATO-a Rusiji

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija ojačava svoj vojni potencijal, a kao odgovor Alijansa će preduzeti mere i, između ostalog, ojačati sopstvenu odbranu.
Kako je rekao, NATO je zauzeto dupli pristup kada je reč o Rusiji, sa jedne strane vodiće se dijalog, a sa druge – jačanje odbrane.
Prema njegovim rečima, trenutno NATO realizuje najjače napore kako bi osigurao kolektivnu odbranu od vremena Hladnog rata, a taj trend se i dalje nastavlja.
„Nemamo nameru da kopiramo Rusiju, mi ćemo odgovoriti tvrdo i precizno. U pitanju je kombinacija raznih sredstava koje smo demonstrirali u prethodnim godinama“, naglasio je Stoltenberg u intervjuu za „Si-en-bi-si“.
Posebno se osvrnuo na temu nuklearnog oružja i naglasio da Alijansa ne planira da razmešta nove rakete na kopnu, budući da je to stav NATO-a nakon isteka Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
„Međutim, na jačanje ruske nuklearne moći odgovorićemo na razne načine, između ostalog i jačanjem kopnene i vazdušne odbrane, a naravno i putem kontrole naoružanja, što je deo dijaloga sa Rusijom“, naglasio je.

Nećemo smatrati Rusiju konstruktivnim partnerom

NATO će revidirati svoj strateški koncept u kojem je Rusiju smatrala „konstruktivnim partnerom“, budući da to više ne odgovara aktuelnoj situaciji, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu Džejk Salivan.
„Poslednji strateški koncept je bio napisan 2010. godine. Tada smo Rusiju smatrali konstruktivnim partnerom, a Kinu skoro da nismo ni spominjali. Međutim, vreme je da se taj koncept obnovi“, rekao je Salivan na brifingu pred let za Brisel, gde se održava samit lidera NATO-a.

Bajden će sa NATO-om razgovarati o sastanku sa Putinom

Salivan je takođe rekao i da će predsednik SAD Džozef Bajden sa liderima NATO-a razgovarati o predstojećem samitu sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, koji će biti održan 16. juna u Ženevi.
Međutim, kako je precizirao, taj razgovor će biti održan „iza zatvorenih vrata“.
„Bajden će imati priliku da svojim saveznicima predoči namere vezane za razgovor sa Putinom i to će uraditi iza zatvorenih vrata“, kazao je Salivan i dodao da će „Bajden u Ženevu otići sa podrškom sele Alijanse“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala