NATO potvrdio nameru da primi Ukrajinu i Gruziju u Alijansu

© REUTERS / Kevin LamarqueSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Gruzija i Ukrajina mogu u budućnosti postati članice Severnoatlantske alijanse, navodi se u finalnom saopštenju samita država-članica NATO-a u Briselu.
Konkretni datumi ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO nisu navedeni u dokumentu. Pri tom, naglašava se veliki doprinos Tbilisija operacijama Alijanse, kao i podrška reformama u zemlji.
„Potvrđujemo odluku koja je bila doneta na samitu u Bukureštu 2008. godine da će Ukrajina postati članica Alijanse sa Akcionim planom o članstvu kao neodvojivim delom ovog procesa“, navodi se u saopštenju.
Slična odluka je doneta i za Gruziju.
NATO je podržao reforme u Ukrajini i "pozvao na dalji napredak u skladu sa međunarodnim obavezama i opredeljenjima Ukrajine". Pored toga, oni su podržali prava obe države da "samostalno određuju svoju budućnost i spoljnopolitički kurs, bez mešanja spolja".
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi se, ako Ukrajina uđe u NATO, vreme leta raketa od Harkova ili Dnjepra do Moskve smanjilo do 7-10 minuta.
"Neko bi generalno trebalo da razmisli o tome kako treba da reagujemo na ono što se u osnovi predlaže i raspravlja", naglasio je ruski lider.
U poslednjih nekoliko meseci ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim rečima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala