Milioni Amerikanaca mogli bi uskoro da ostanu bez struje, vode i hrane /video/

© Foto : Jutjub/ Smithsonian ChannelHuver brana, SAD
Huver brana, SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Nivo vode u jezero Mid, nastalom gradnjom brane Huver, koje snabdeva oko 25 miliona ljudi, rekordno je nizak zbog velikih suša. Jezero je trenutno na 36 odsto kapaciteta. U normalnim okolnostima, proizvodi se struja za osam miliona ljudi, ali nedostatak vode će usporiti proizvodnju električne energije. Ne isključuje se i prekid isporuka određene robe.
Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanrednu situaciju u 41 od 58 okruga.
Jezero Mid, koje opslužuje Los Anđeles, San Dijego, Feniks, Takson i Las Vegas, zabeležilo je veoma nizak vodostaj od oko 300 metara iznad nivoa mora, što je potuklo prethodni rekord iz 2016. godine.
Od 2000. godine nivo vode je opao za najmanje 40 metara.
Suša koja je pogodila jezero Mid, uticala je na Kaliforniju, pacifički severozapad, Nevadu, Oregon i Jutu, ali i južnije američke države poput Arizone i Novog Meksika, prenosi portal Metro.
Mid se inače nalazi na glavnom toku reke Kolorado, duž granice Arizona-Nevada, a stvoreno je formiranjem brane Huver, koja obezbeđuje električnu energiju za stanovnike Arizone, Kalifornije i Nevade.
Zvaničnici kažu da vodostaji nisu bili toliko niski od 30-ih godina prošlog veka, kada je brana izgrađena, a strahuje se da će biti još gore jer se najavljuje veoma toplo i suvo leto. 
Farmeri imaju problema sa usevima, Nevada je uvela restrikcije tako da građani ne mogu da zalivaju bašte i travnjake, a guverner Jute Spenser Koks je pozvao sunarodnike da se mole za kišu.
Las Vegas je inače prvi grad u SAD koji je zabranio "nepotrebne zelene površine", oko ulica, poslovnih zgrada i sličnih krajeva kako se ne bi održavale i kako bi se tako čuvala voda.
Vatrogasci su zabrinuti da bi pred njima mogla da se nađe sezona puna požara. 10.000 požara je bilo zabeleženo samo prošle sezone.
Inače, brana Huver je građena od 1931. do 1936. godine tokom Velike depresije, a u gradnji su učestvovale hiljade radnika, dok je najmanje stotinu izgubilo život.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala