KFOR pita Srbe da li kosovska policija treba da čuva Visoke Dečane

CC BY-SA 4.0 / IsmailGagica (cropped photo) / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Stanovnici Goraždevca kažu da su uznemireni jer su im jutros pripadnici britanskog KFOR-a postavljali pitanja koja se odnose na bezbednost Visokih Dečana.
Kako prenosi Radio Goraždevac, oni su ispričali da su ih pripadnici te misije pitali kakvo je njihovo mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje kosovska policija.
Meštanin Goraždevca, koji je želeo da ostane anoniman naglasio je da su skro svi odgovorili negativno i naveo da tamošnji Srbi nemaju poverenja u kosovsku policiju.
On kaže da su vojnici građane pitali i za mišljenje o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima u vezi sa manstirom Visoki Dečani.
Radio Goraždevac je povodom ovog pitanja kontaktirao glavnu komandu KFOR-a ali odgovor nije stigao.
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.
On je podsetio na tešku situaciju u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i pritiscima privremenih prištinskih institucija koje, kako kaže, ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova, prenosi Tanjug.
„Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja“, rekao je Janjić za Radio Goraždevac.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala