Dobar samit: Predsednik Poljske zadovoljan što je NATO posvetio veliku pažnju „ruskoj pretnji“

© Foto : Andrzej HrechorowiczAndžej Duda
Andžej Duda   - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Poljski predsednik Andžej Duda zadovoljan je činjenicom da je su učesnici samita NATO-a, koji je danas održan u Briselu, veliku pažnju posvetili „ruskoj  pretnji“.
„Prema mojoj proceni, samit je bio veoma dobar. Pre svega, gledajući sa stanovišta Poljske, mnogo toga je rečeno o stvarima koje nas se neposredno tiču, konkretno – bezbednosti na istočnom krilu“, rekao je Duda novinarima nakon samita NATO-a.
Kako je rekao, na sastanku se mnogo razgovaralo o potencijalnim pretnjama.
Predsednik Poljske Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Predsednik Poljske: Rusija je neprijatelj slobode
„Mogu da kažem da se o tome pričalo u apsolutnoj većini govora, uključujući i u obraćanju američkog predsednika Džoa Bajdena  da, nažalost, sve vreme postoji apsolutno aktuelna pretnja sa strane Rusije i da je to danas jedan od najvećih geopolitičkih izazova koji se tiču našeg dela Evrope“, rekao je poljski predsednik.

Makron: Potreban sadržajan dijalog sa Moskvom

Istovremeno, predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da je Alijansi potreban „sadržajan dijalog“ sa Rusijom u cilju izgradnje bezbednosti u Evropi.
„Današnja diskusija na samitu NATO-a omogućila je napredak u preciziranju naše strategije prema Rusiji. Ona bi trebalo da predstavlja sadržajan dijalog za izgradnju arhitekture bezbednosti na evropskom kontinentu pomoću kontrole naoružanja“, rekao je Makron na konferenciji za štampu nakon sastanka lidera zemalja Alijanse.
Podsetimo, lideri samita NATO su u finalnom saopštenju potvrdili da nemaju nameru da instaliraju nove nuklearne rakete u Evropi i izrazili otvorenost za dijalog sa Rusijom.
Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa je svesna da Moskva ne planira nikog da napada, već jednostavno koristi izgovor za raspoređivanje još trupa u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala