Zaključci samita G7: Podržavamo Ukrajinu, Rusija da smanji tenzije, Kina da poštuje ljudska prava

© REUTERS / POOLSamit G7 u Kornvalu
Samit G7 u Kornvalu - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Učesnici samita G7 potvrdili su posvećenost podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da „smanji tenzije“ u regionu, navodi se u završnom zvaničnom saopštenju koje su lideri zemalja učesnica potpisali na samitu G7 u Kornvolu u Engleskoj.
„Potvrđujemo posvećenost podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica. Pozivamo Rusiju da smanji tenzije i da deluje u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, da povuče ruske trupe sa istočne granice Ukrajine i Krima“, navodi se u dokumentu.
Istovremeno, lideri G7 takođe su potvrdili da će nastaviti da podržavaju „normandijski format“ za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine.
„Potvrđujemo podršku normandijskom procesu za osiguranje primene Minskih sporazuma i pozivamo Rusiju i oružane formacije koje ona podržava na konstruktivnu saradnju i vraćanje režimu prekida vatre. Takođe potvrđujemo naše napore u pogledu jačanja ukrajinske demokratije i institucija, kao i podrške procesa reformi“, piše u dokumentu.
U saopštenju je navedeno i da G7 ponavlja interes za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom, kao i da će nastaviti da se angažuje tamo gde postoje područja od zajedničkog interesa.

Nastaviti sa uvođenjem sankcija Belorusiji

Istovremeno, lideri su se osvrnuli i na temu Belorusije.
U završnom saopštenju samita G7 navodi se da zemlje „velike sedmorke“ nameravaju da gone one koji krše ljudska prava u Belorusiji i da im uvode nove sankcije.
„Duboko smo zabrinuti napadima beloruskih vlasti na ljudska prava, osnovna slobodu i međunarodno pravo. Primer toga je prisilno sletanje FR4978 i privođenje nezavisnog novinara i njegovog partnera. Zajedno ćemo raditi na izvođenju pred lice pravde onih koji to čine, uključujući i uvođenjem sankcija“, dodaje se u saopštenju.
S tim u vezi, „sedmorka“ je saopštila da namerava da nastavi da podržava civilno društvo, nezavisne medije i ljudska prava u Belorusiji.

O klimi, taksama i vakcinama

Lideri G7 su se saglasili da će brzo poboljšati tehnologije i politike koje ubrzavaju prelazak s korišćenja uglja, i potvrdili obaveze da će povećati doprinose za finansiranje borbe protiv klimatskih promena.
Složili su se i da pruže svoj doprinos kako bi ispunili zaostalu obavezu od 100 milijardi dolara godišnje pomoći siromašnijim zemljama da smanje emisije ugljenika i izbore se sa globalnim zagrevanjem.
Lideri najbogatijih zemalja na svetu saglasili su se i da odobre globalni minimalni porez multinacionalnim korporacijama.
Odluka je bila očekivana, nakon što su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvođene globalnog minimalnog poreza od najmanje 15 procenata za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste tzv. poreske rajeve da bi izbegle plaćanje poreza.
Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu obavezala se i da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovid-19 kako bi pomogla siromašnim zemljama da vakcinišu svoje stanovništvo.

O Kini

Lideri G7 pozvali su i Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sinđijangu, gde živi muslimanska ujgurska manjina i zatražili potpunu i temeljnu istragu o poreklu korona virusa.
Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se usprotivili jačanju tenzija u Tajvanskom moreuzu.
Takođe su istakli da su zabrinuti zbog navodnog prisilnog rada u Kini, uključujući sektore poljoprivrede i tekstilne industrije.
Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja na svetu takođe je kritikovala kinesku ekonomsku politiku u zajedničkom saopštenju, prenele su agencije.
Podsetimo, na samitu, koji je od 11. do 13. juna održan u odmaralištu Karbis Bej, prisustvovali su šefovi vlada i država SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala