Vrhunac američke šizofrenije: Spisak lidera Balkana kojima će udariti žig sankcija

© AP Photo / Kirsty WigglesworthAktivista sa karikaturalnom maskom američkog predsednika Džoa Bajdena
Aktivista sa karikaturalnom maskom američkog predsednika Džoa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Ako bi se dosledno čitalo slovo američke uredbe o kažnjavanju balkanskih političara i javnih ličnosti, spisak sankcionisanih bi bio veliko iznenađenje za ceo svet. Na njemu bi se našla većina vašingtonskih partnera koji, iz uverenja ili za dolare, sprovode ciljeve Bele kuće godinama i decenijama.
Baš pred put u Evropu, valjda da bi nadomestio nedostatak prirodnog autoriteta, predsednik Amerike Džozef Bajden potpisao je uredbu donetu još 2001. godine, kojom se proširuju kazne za neposlušne na Zapadnom Balkanu.
Suština je da Bajden nalaže sankcionisanje svake osobe za koju se utvrdi da je na bilo koji način ugrozila mir i bezbednost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu.
A novom uredbom su uključeni i svi koji krše sporazume o regionalnoj bezbednosti, pa se tako apostrofiraju i Dejtonski sporazum za BiH i Rezolucija 12 44 za Kosovo i Metohiju.
Znači, pravila su jasna i sada ih je potrebno samo primenjivati.

Spisak lidera za Bajdenove sankcije

Pošto teritorija nijedne druge balkanske države nije ugrožena, neophodno je najpre, po Bajdenovoj uredbi, da se sankcionišu svi koji su narušili teritorijalni integritet Srbije.
Da nabrojimo samo neke:
  • Svi regionalni lideri i političari koji su priznali nezavisno Kosovo i rade na afirmaciji te jednostrane nezavisnosti.
  • Sve vođe kosovskih Albanaca koji su bespravno i nasilno otkinuli deo Srbije i koji danas zastupaju politiku da je nepriznato Kosovo — nezavisno.
  • Svi NVO vojnici u Srbiji i na Balkanu koji, plaćeni i od brojnih zapadnih fondova, promovišu i na svakom koraku afirmišu rasparčavanje Srbije i lažnu državu Kosovo.
Spisak za sankcije tu se ne iscrpljuje. Neophodno je, na osnovu američke uredbe, kazniti i one koji su rušili Rezoluciju 12 44.
A to su, pored onih koji priznaju nezavisno Kosovo, između ostalog i:
  • Svi balkanski političari i lideri koji se aktivno protive povratku do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju.
  • Svi koji grubo gazeći Rezoluciju 12 44 formiraju ili podržavaju takozvanu vojsku Kosova na nasilno odvojenom delu teritorije Srbije.
  • Svi koji su, javno ili prećutno, podržali etničko čišćenje Srba sa Kosova, zatiranje njihove verske i kulturne suštine i okončanje dijaloga Beograda i Prištine kidajući sve veze sa Rezolucijom 12 44.
Ni to nije sve.
Žigom američkih sankcija moraju se obeležiti svi koji ruše ili su već zgazili slovo i suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.
A to su i:
  • Svi sarajevski i balkanski lideri, političari i javne ličnosti koji su pomagali i podstrekivali gašenje dejtonskih nadležnosti Republike Srpske, a to čine i danas.
  • Svi javni delatnici koji se otvoreno ili prikriveno zalažu za faktički prestanak postojanja Republike Srpske i za unitarnu Bosnu.
  • Svi koji instaliraju i podržavaju Visokog predstavnika za BiH, iako se on bira mimo saglasnosti neophodnih aktera i kršenjem Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Amerika prevazilazi samu sebe

Znači, Amerikanci bi za dan mogli da sastave impozantan spisak imena balkanskih lidera koji automatski zaslužuju sankcije.
Naravno, to se neće desiti.
Ovoga puta, Amerika će prevazići čak i samu sebe u odnosima prema našem regionu. Dostići će sam vrhunac političke šizofrenije. Zameniće teze preko granica nadrealizma.
Jednostavno, sve one koji dosledno poštuju Rezoluciju 12 44, Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet priznatih država, proglasiće za kršitelje.
I obrnuto, one koji podržavaju bespravno cepanje države i gaženje svih sporazuma, promovisaće u zaštitnike mira i stabilnosti.
A onda je svima lako da pogode ko će se ponovo naći na spisku za nove američke sankcije, a ko ne.
Srećom, ovakav neviđeni stepen hipokrizije govori isključivo o tome da američka politika na Balkanu dostiže fazu galopirajućeg besmisla.
I da na Bajdenove sankcije koje je spakovao u prtljag za Evropu može da se gleda ne sa strahom, već sa podsmehom.
Pogledajte i emisiju glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“ na temu hoće li se Sjedinjene Države raspasti kao Sovjetski Savez.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala